marți , 25 ianuarie 2022
NEWS ALERT

TÂRGURILE SE ÎNCHID ÎN MEHEDINŢI PÂNĂ LA ELIMINAREA FOCARELOR DE BOALA LIMBII ALBASTRE

Târgurile de animale din Mehedinţi vor fi închise în perioada următoare. Măsura a fost luată de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a evita extinderea bolii limbii albastre. În Mehedinţi au fost deja confirmate focare la animale din Prunişor, Voloiac şi Strehaia şi sunt şi alte suspiciuni. În perioada următoare animalele se vor afla sub tratament astfel că se opreşte vânzarea dar şi transhumanţa dintr-un judeţ în altul

vacaMăsura închiderii târgurilor a fost luată pentru a preveni apariţia şi extinderea flagelului bolii limbii albastre, o boală virală care afectează rumegătoarele, precum ovine, bovine şi caprine. Boala nu este contagioasă şi nu se transmite la om.  Toate pieţele de animale vor fi vizitate zilnic de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a verifica modul în care au fost închise târgurile.

Măsura închiderii târgurilor a fost luată în urma unei note de serviciu venită de la Autoritatea Sanitar Veterinară pentru faptul că am avut confirmate şapte cazuri de boala limbii albastre: Prunişor-2, Voloiac – 2 şi Strehaia – 3. Târgurile vor fi închise până nu vom mai avea niciun caz de boala limbii albastre la bovine, caprine, şi caprine.”, a declarat, joi, directorul DSVSA Mehedinţi, Sorin Jianu.

Pe lângă cele şapte animate confirmate în Mehedinţi cu boala limbii albastre, analizele efectuate de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Judeţene au dus la identificarea altor focare. În prezent se aşteaptă confirmarea cazurilor de la Institutul din Capitală.

„Au mai fost confirmate încă 16 cazuri în localităţile Eşelniţa, Dubova, Brativoeşti, Brebina, Lupşa se Sus, Molani, Mărăşeşti, Negoeşti. Probele de sânge au fost trimise pentru diagnosticare şi confirmare  la IDSA Bucureşti, urmând ca de la dânşii să obţinem un buletin de analize iar noi să declarăm boala.”, a spus Daniel Făiniş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Mehedinţi.

Târgurile vor fi închise în Mehedinţi până la eliminarea focarelor de boala limbii albastre. Pieţe de animale sunt la Cerneţi, Pătulele, Strehaia, Broşteni, Baia de Aramă, Vânju Mare şi Cujmir. Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top