marți , 25 ianuarie 2022
NEWS ALERT

TAXA DE SALUBRITATE, VALOARE DE IMPOZIT! CUM PROCEDĂM, DE UNDE SE DESCARCĂ DECLARAȚIA DE IMPUNERE? CE SANCȚIUNI RISCĂM?

Forțată de noile reglementări europene, în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, pe care România s-a obligat să le respecte, Primăria Drobeta-Turnu-Severin s-a înhămat anul acesta la o sarcină pe care sunt multe semne de întrebare cum o va duce la bun sfârșit. Este vorba despre preluarea serviciului de colectare a banilor pentru plata deșeurilor de la operatorul de salubritate. Practic, firma Brantner nu va mai duce de acum grija încasării banilor, ci doar a ridicării deșeurilor, după care taie facturile, pe care le trimite primăriei, care a încasat, nu a încasat de la cetățeni, este obligată să le plătească operatorului.  Doar că toată această operațiune nu-i deloc simplă, pentru, că după cum se știe, o mulțime de severineni nu-și plăteau nici până acum serviciul de colectare a deșeurilor. Până la urmă, misiunea instituției va depinde și de responsabilitatea noastră, a tuturor, pentru că, într-o lume civilizată, ești obligat să plătești serviciile de care beneficiezi!

Unde, de către cine și până când trebuie depuse declarațiile de impunere?

Practic, acest serviciu trebuie să devină funcțional cu data de 1 iulie. 30 iunie este data până la care cel puțin 45.000 de severineni și 2500 de persoane juridice trebuie să depună  declarațiile de impunere prin care sunt înregistrați ca plătitori ai taxei de salubritate. Acestea se descarcă de pe site-ul Primăriei, secțiunea salubritate sau se pot lua de la oricare dintre punctele de colectare. Apoi, trebuie completate și depuse de proprietarii de apartamente la Direcția de Patrimoniu, de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 2, la Direcția de Taxe și Impozite din Bulevardul Carol, în cazul proprietarilor de case și la sediul Primăriei Drobeta-Turnu-Severin, de reprezentanții persoanelor juridice. Declarația de impunere va fi însoțită de actul de identitate și de actul de proprietate al locuinței. Pentru locatarii de la bloc se poartă negocieri cu reprezentanții asociațiilor de proprietari să primească ei aceste declarații, care ar urma apoi să ajungă la funcționarii primăriei, dar se ia în calcul și deschiderea unor noi centre de colectare a acestora. Declarațiile de impunere vor fi depuse de proprietarii de apartamente, case, entitățile fără personalitate juridică și administratorii societăților comerciale. În cazul persoanelor fizice, acestea au obligația să declare toate persoanele care locuiesc la o adresă. Pentru cei care au mai multe proprietăți, plata taxei de salubritate nu se efectuează în cazul în care nicio persoană nu locuiește într-un imobil. Proprietarul are însă obligația să plătească taxa dacă are chiriași, persoane fizice. În cazul în care chiriașii sunt persoane juridice, obligația declarației/plății revine în sarcina chiriașului. Atenție însă, dacă o persoană nu depune declarația, i se va impune să plătească taxa de salubritate ca și cum în locuință ar avea șapte persoane, pentru că așa au votat onor consilierii locali. Așadar, deținătorul de imobil care nu depune declarația pentru luna iulie, spre exemplu, va plăti o taxă de salubritate de 84 de lei, în loc de 12 lei, adică 12 X 7 persoane = 84 de lei. Dacă persoanele juridice nu depun declarația, sancțiunea este egală cu plata obligatorie a două tone de gunoi rezidual, adică 728 de lei, până în momentul depunerii acestei declarații. Aici avem un semn de întrebare, însă, dacă a existat o bază legală când s-au luat aceste decizii și ce se va întâmpla dacă o persoană fizică sau juridică le contestă în instanță decizia de impunere de a plăti, din oficiu, taxa de salubritate pentru șapte persoane.

Taxa de salubritate, valoare de impozit, care trebuie achitat obligatoriu

Odată cu întocmirea întregii baze de date, prin lege, taxa de salubritate va avea valoare fiscală. Adică locuitorii orașului vor avea obligația să achite această taxă ca și cum ar avea de plătit impozitul pe casă, mașină sau orice altă proprietate. Întârzierea plății se taxează cu majorări de 1 % pe lună sau pentru fracția de lună. Taxa de salubritate este de 12 lei/persoană/lună, pentru persoanele fizice. Doar că după data de 1 iulie, cetățenii vor avea obligația să colecteze selectiv deșeurile, pentru că vor avea la dispoziție recipiente atât pentru deșeurile menajere, cât și pentru hârtie-carton, plastic-metal sau sticlă. În cazul persoanelor juridice, taxa este de 364,06 lei/t, pentru deșeurile reziduale, 382,11 lei/t pentru deșeurile de hârtie și carton, 482,48 lei/t pentru plastic și metal și 519 lei/t la sticlă, iar toate aceste deșeuri vor trebui colectate selectiv. Societatea colectoare este obligată să cântărească, la preluare, cantitatea de deșeuri ridicată de la persoanele juridice. Intrigant este faptul că în țările civilizate, în cazul colectării selective, taxa de salubritate scade, ori în cazul orașului nostru tarifele pentru colectarea deșeurilor reciclabile impuse persoanelor fizice sunt destul de ridicate. Ar mai fi de adăugat că entitățile fără personalitate juridică, (așa cum sunt cabinetele de avocatură, spre exemplu) vor plăti taxa pe salubritate la numărul de angajați, adică 12 lei pentru fiecare angajat. În cazul persoanelor fizice, taxa se poate achita integral, odată cu plata impozitului sau lunar, la casieriile Direcției de Impozite și Taxe, online pe ghișeul.ro, dar și la colectorii primăriei, pentru că în cadrul instituției ar putea fi înființată o direcție de salubritate. Dar și aici este un semn de întrebare, dacă instituția poate încasa, prin altă direcție, decât cea de taxe și impozite acești bani.

Noul serviciu, piatră de moară de gâtul primăriei?

Cea mai câștigată din această situație va ieși firma de salubritate, care scapă de una dintre principalele griji, aceea de a colecta taxa. Este cunoscut faptul că, din cauza celor rău platnici, Brantner a fost de mai multe ori în situația să sisteze colectarea deșeurilor, iar datoriile populației sunt destul de ridicate. Prin înființarea Direcției de Salubritate, Primăria își asumă, practic, colectarea acestor bani și plata facturilor pe care Brantner nu le va mai înainta asociațiilor de proprietari, așa cum era până acum, ci direct Primăriei. Cum va reuși instituția să achite aceste facturi, în cazul în care cetățenii nu își plătesc nici măcar impozitele în totalitate, acesta este marele semn de întrebare. Pentru că fie că va încasa, fie că nu, UAT-ul va fi obligat să achite facturile în baza contractului pe care îl va încheia cu Brantner. În plus, primăria mai are o obligație, să pună la dispoziția cetățenilor și a persoanelor juridice recipiente în care se va face colectarea selectivă a deșeurilor, iar dacă nu va face acest lucru, Brantner are posibilitatea să crească valoarea facturii, proporțional cu cantitatea de deșeuri pe care o ridică neselectată. Așadar, administrația locală își asumă o situație destul de complicată, pentru că se angajează să achite unei firme private bani pe care nu știe dacă îi va încasa.

De aici puteți descărca declarația de impunere:

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top