miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

TRANZACŢII SUSPECTE CU CERTIFICATELE DE MEDIU DE LA RAAN?

Povestea certificatelor de mediu de la RAAN, care trebuie înapoiate la sfârşitul lunii aprilie Comisiei Europene a început la puţin timp după ce au fost primate de la UE. Fostul director al Direcţiei de Securitate, Mediu, Situaţii de Urgenţă din cadrul RAAN a mărturisit pentru mhalert.ro că încă de când s-au primit, “li s-a pus gând rău”, existând în interiorul Regiei oameni care au vrut să profite de pe urma tranzacţionării lor.

Valentin Butnaru a povestit că nereguli în privinţa certificatelor de mediu primite în 2007 de RAAN au fost descoperite în anul 2008 de către Corpul de Control al premierului de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu şi Inspecţiei Generale din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, ancheta fiind declanşată cu privire la un contract de tranzacţionare a certificatelor de mediu de către RAAN cu o firmă din Anglia – TEP Londra, prin intermediul unei societăţi Vertis Ungaria.

butnaruDirectorul Direcţiei de Securitate, Mediu, Situaţii de Urgenţă din cadrul RAAN, de la acea vreme, din anul 2008 şi care ulterior a fost concediat din cadrul Regiei, Valentin Butnaru a declarat pentru mhalert.ro că acel contract pe care Regia l-a semnat cu TEP Londra pentru tranzacţionarea certificatelor de mediu a „prezentat lipsuri grave din punctul de vedere al garanţiilor contractuale care trebuiau prevăzute pentru RAAN”, motiv pentru care el personal a cerut rezilierea contractului respectiv. Bărbatul a sfârşit însă prin a-şi pierde locul de muncă tocmai pentru că a încercat să scoată la iveală neregulile care ar fi adus grave prejudicii Regiei.

„Corpul de Control al premierului Tăriceanu şi Inspecţiei Generale din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, a pus în evidenţă că acel contract de tranzacţionare a certificatelor de emisie de gaze cu efect de seră, cunoscute sub formă de certificate de CO2, întocmit, semnat şi vizat de conducerea Sucursalei Romag Termo şi împuternicită prin hotărâre de către Consiliul de Administraţie a prezentat lipsuri grave din punctul de vedere al garanţiilor contractuale care trebuiau prevăzute pentru un contract. Nu avea acoperire pentru legislaţia din România şi era reglementat de către codul comercial anglo-saxon, în speţă chiar de către beneficiarul certificatelor de CO2, pe care RAAN urma să le vândă acestuia. Inspecţia generală a ministerului a evaluat un prejudiciu potenţial de circa 60 de milioane de euro care însemna pierderea certificatelor tip EUA, pierderea altor zece milioane de euro şi pierderea certificatelor CER pe care partenerul englez trebuia să le restituie eşalonat, timp de cinci ani de zile către RAAN.”, a explicat Butnaru.

Valentin Butnaru, în calitate de director al Direcţiei de Securitate, Mediu, Situaţii de Urgenţă a condus ancheta care a vizat contractul respectiv, pe parcursul derulării ei descoperind că partenerul RAAN, firma TEP Londra avea sediul administrativ în Londra şi sediul fiscal în Insulele Man, un paradis fiscal. Butnaru a încercat să oprească tranzacţionarea certificatelor fără garanţii pentru RAAN, dar nu a reuşit, astfel că acel contract păgubos s-a semnat la începutul anului 2009.

„Ministerul Economiei şi Consiliul de Administraţie a dat o dipoziţie să se constituie o comisie care să renegocieze contractul cu TEP Londra, condusă de subsemnatul, datorită acestor lipsuri de garanţii contractuale. TEP Londra şi Vertis Ungaria au refuzat să accepte garanţiile contractuale care urmau să protejeze interesele RAAN-ului în acest contract, în schimb au acceptat rezilierea contractului fără daune şi penalităţi. Această soluţie finală eu am prezentat-o în şedinţa de Consiliu de Administraţie a RAAN-ului  din 28 februarie 2009, dar în urma presiunilor făcute de directorul general de la acea dată asupra Consiliului de Administraţie, aceştia au fost obligaţi să-şi decline competenţa, iar directorul general de la acea dată a hotărât chiar în condiţiile date executarea contractului. Drept urmare, trei zile mai târziu, directorul general, împreună cu şeful Oficiului Juridic din RAAN au emis un fax către TEP Londra prin care îi anunţau că sunt pregătiţi să livreze certificatele de mediu”, a mai spus Butnaru.

Fostul director al Direcţiei de Securitate, Mediu, Situaţii de Urgenţă din cadrul RAAN susţine că un interes în încheierea contractului dintre RAAN şi TEP Londra l-ar fi avut Atilla Korodi, ministrul mediului la acea dată. Şi-a dat seama de asta după ce Atilla Korodi a cerut o copie a contractului dintre RAAN şi TEP Londra, deşi nu avea niciun motiv profesional, întrucât RAAN se subordonează Ministerului Economiei şi nu Ministerului Mediului.

Butnaru şi-a argumentat acuzaţiile la adresa ministrului mediului prin faptul că la vremea respectivă (n.r. 2008) nicio firmă din România nu era autorizată pentru tranzacţionarea certificatelor de mediu, autorizaţie care se emite de către Ministerului Mediului. În aceste condiţii Vertis Ungaria era cea care intermedia tranzacţiile.

ROMAG TERMO

Valentin Butnaru a anchetat în calitate de director al Direcţiei de Securitate, Mediu, Situaţii de Urgenţă din cadrul RAAN şi cazul transportului a 100 000 de tone de pământ şi reziduuri în loc de cărbune la Romag Termo, unde implicată a fost o firmă a rromilor de la Strehaia. Toate au dus la înlăturarea sa, fapt ce l-a lăsat să înţeleagă că de-a lungul timpului nimeni nu a fost interesat ca Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare să fie o unitate economică etalon, ci mai degrabă, să acopere inetersele unora sau altora. Valentin Butnaru a acţionat la CEDO Regia, deoarece consideră că i-au fost încălcate drepturile în momentul în care a fost concediat. În ţară a câştigat unele procese, a fost repus pe funcţia de director, iar după doar două ore a fost din nou dat afară prin diverse tertipuri.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top