sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

TREI MEHEDINŢENI SPITALIZAŢI DUPĂ CE AU FOST DIAGNOSTICAT CU TRICHINELOZĂ. ANALIZA CĂRNII A FOST FĂCUTĂ DE O PERSOANĂ NEAUTORIZATĂ

Trei persoane din comuna mehedințeană Gogoșu au fost spitalizate la secția de boli infecțioase din cadrul Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin, după ce au fost diagnosticate cu trichineloză, aceștia consumând carnea unui porc a cărui analiză a fost efectuată greșit de o persoană neautorizată.

porci

La Spital au fost internați la începutul săptămânii, doi bărbați și mătușa unuia dintre ei, după ce au avut simptomele trichinelozei, medicii administrându-le medicație de pecialitate și fiind de părere că forma pe care o manifestă este una ușoară.

Unul dintre pacienți, sub protecția anonimatului, a declarat că a tăiat un porc crescut în gospodărie, au mers cu proba de carne la un tehnician veterinar din comuna Burila Mare care a efectuat analiza, acesta spunându-i “Este bună, puteți să o mâncați sănătoși!”, astfel că oamenii au preparat carnea și au consumat-o, zilele trecute trei dintre persoanele care au mâncat din carnea respectivă simțindu-se rău.

Bărbatul a mai relatat că din porcul respectiv au consumat carne membrii familiei, între care copilul de trei ani și mama acestuia însărcinată, precum și mai mulți apropiați, care i-au vizitat de sărbători, fiind vorba despre aproximativ 30 de persoane.

“Sunt internaţi în secţie de câteva zile doi pacienţi, în cursul serii precedente s-a mai internat o pacientă doctoritacare a consumat carne de la acelaşi porc, care este infestat cu trichinela. Sunt sub tratament, starea generală este bună. Ei afirmă că sunt în total circa 30 de persoane care au consumat din acest porc, dar la noi la camera de garda s-au prezentat cinci persoane”

a declarat medicul Liliana Bancă.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinară Mehedinți, Adriana Ganea a declarat marți că în urma anchetei desfășurate în cursul zilei de luni, s-a constatat că animalul din care s-a consumat carnea era infestat cu trichinella spiralis, iar analiza a fost făcută incorect.

Potrivit aceleiași surse, tehnicianul veterinar care a efectuat analiza cărnii de porc nu era autorizat pentru examenul trichineloscopic, acesta fiind amendat cu suma de 1200 lei.

“Până în acest moment, inspectorii sanitar-veterinari au mers la fața locului, au făcut o anchetă care s-a finalizat cu sancțiune contravențională a persoanei care a făcut și a luat proba incorect din porcul respectiv și noi sperăm ca în continuare să nu apară probleme. Proba a fost confirmată de laborator prin cele două metode acreditate. Nu era medic, era o persoană neautorizată, un tehnician veterinar. Tehnicienii veterinari nu pot să facă analize, pot doar să etaleze, adică să pună proba pe lamelă, iar medicul veterinar efectuează această analiză. Examenul trichineloscopic s-a făcut acasă și nu într-un spațiu autorizat și de aici aceste consecințe.”,a mai declarat Ganea.

batraneÎn satul Balta Verde, localnicii spun că de ani de zile fac analize la acest tehnician şi că au mare încredere în el. “Eu am foarte mare încredere, tot satul face analize la omul acesta şi nu s-a întâmplat niciun caz”, ne-a spus un bărbat din sat. “Eu am făcut analizele aici la domnul Tudor, a fost director la complexul de porci şi a fost bună carnea. Toţi oameni din sat la el fac analizele. Noi ne mulţumim că ne face analizele”, a spus o bătrână din localitate.

Porcul a cărui carne a fost infestată cu trichinella spiralis a fost crescut în gospodărie, de familia care l-a tăiat.

Medicii nu exclud posibilitatea ca și alți membrii ai familiei să manifeste în perioada următoare simptomele bolii și să se prezinte la spital.

Oana Mitu

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top