luni , 18 octombrie 2021
NEWS ALERT

UN APEL DE SUFLET Copilărie la limita subzistenţei. Familia cu zece copii unde Moş Crăciun nu a venit niciodată

Într-un sătuc din nordul judeţului Mehedinţi trăiesc în condiţii inimaginabile zece suflete nevinovate, zece copii care nu au cunoscut vreodată bucuria venirii lui Moş Crăciun în casa lor. Sunt bucuroşi dacă mama lor le pune o farfurie de mâncare pe masă.

familia deschidere

casaÎntr-o căsuţă dărăpănată din chirpici, cu numai două camere, trăiesc zece copii alături de mama lor, Anişoara Farfara. Anul acesta, în martie, femeia a plecat de la Bâlvăneşti unde trăia cu soţul său şi a venit în satul natal, la Şiroca, fiindcă o bătea crunt. „Luam bătaie cu pumnii, cu picioarele, m-a tăiat cu cuţitul, în copii dădea cu picioarele, îmi spunea că nu îi este frică de nimeni. Am plecat de acasă că nu mai suportam bătăile”, spune femeia. Bieţii copii se bucură că sunt alături de mama lor, însă lipsurile, neajunsurile, condiţiile în care trăiesc sunt greu de descris. Anişoara are acum 34 de ani şi a adus pe lume zece copii, cel mai mare are 17 ani, iar cei mai mici sunt Ştefan şi Marian, doi gemeni de numai două luni. Nu vrea să-şi dea copiii în plasament, deşi recunoaşte că se descurcă foarte greu. „Maică-mea a avut 9 copii şi aşa ne-a crescut şi ea, ne-a crescut pe toţi, nu ne-a lăsat la stat”, spune femeia.

Când am ajuns joi la Şiroca, i-am găsit într-un pat sărăcăcios şi murdar, plin de haine, aşezaţi unul lângă celălalt.

deschidere

Au deschis ochişorii când ne-au văzut, parcă implorând ajutor. Unul din ei trăgea din biberonul unei sticle, în care fusese ceai, dar acum era goală. La un moment dat au început să urle probabil de foame, de durere.

rani

La rugăminţile noastre, mama i-a schimbat pe cei doi gemeni în haine curate, însă ceea ce am văzut este incredibil. Sugarii aveau o rană deschisă pe tot corpul din cauza hainelor neschimbate la timp.

mama cu copii„Îi spăl la două zile, dar vedeţi nu am condiţii, sunt mulţi în camera asta. Le dau supă, orez, bubiţele astea le-au făcut de la laptele praf, cred că a fost expirat”

se scuză femeia.

În aceeaşi cameră mudară, cu pământ pe jos, alţi copii ai Anişoarei mâncau cu poftă din dulciurile pe care le primiseră joi la serbarea de sfârşit de an de la şcoală. „A venit Moşul la şcoală”, spune una din fetiţe. În casa lor însă Moş Crăciun nu a ajuns niciodată. „Acasă la noi nu a venit niciodată Moşul. Dacă ar veni aş dori să-mi aducă jucării, bomboane şi ceva de mâncare”, spune Adriana, de 9 ani. Situaţia acestor copii sărmani este cunoscută de cadrele didactice, care îi ajută cu ce pot.

„La şcoală vin foarte murdari, fără mâncare, fără rechizite. Le-am adus eu pacheţele de acasă pentru că pur invatoareaşi simplu îmi este milă când îi văd cum stau în pauză şi se uită la ceilalţi copiii cum mănâncă”

spune Mihaela Stănculeasa, învăţător la Şiroca. Sătenii o compătimesc pe Anişoara, care trăieşte numai din alocaţiile copiilor, dar cred că autorităţile ar trebui să se implice mai mult în acest caz. „Eu ştiu că este necăjită, dar nu e posibil să trimiţi copiii murdari la şcoală. Ar trebui să vină cineva să o înveţe cum să aibă grijă de ei”, ne-a spus o femeie din sat. „Aşa a mâncat şi mama lor aşa mănâncă şi ei, umblă desculţi dar sunt sănătoşi. Dacă ne întoarcem la Dumnezeu avem viaţă, dacă nu, ne ducem pe râpă. Sunt mulţumiţi că sunt toţi împreună”, spune  Veronica Mateescu, o altă localnică din Şiroca.

copil

Acum, în pragul sărbătorilor de iarnă, orice ajutor pentru aceşti copii este binevenit. Cine doreşte să întindă o mână de ajutor poate primi mai multe relaţii la telefonul 0736.300813 (redactor Mihai Bădescu).

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top