sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

UN MONUMENT PENTRU SAVANTUL ŞTEFAN ODOBLEJA

În Drobeta Turnu Severin nu există în momentul de faţă un monument închinat memoriei savantului Ştefan Odobleja, creatorul psihocibernetcii şi părintele ciberneticii generalizate, născut în satul mehedinţean Valea Hoţului.

odoblejaSculptorul Adrian Curcan şi-a manifestat disponibilitatea de a realiza un monument în cinstea savantului, iar Fundaţia „Ştefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin urmează să facă demersurile necesare la Primăria municipiului pentru obţinerea autorizaţiei. Foarte important este însă faptul că acest amplu proiect are nevoie de sprijin financiar pentru a putea prinde formă astfel că orice ajutor este binevenit.

Potrivit proiectului semnat de  Adrian Curcan „soclul are trei trepte pe axa străzii pietonale pentru a se trece prin lucrare, atingând cubul cu mâinile-simbol al raţiunii umane în dialog cu sfera – simbol al perfecţiunii naturii, al datului primordial de la atom la stea, din care se ciopleşte cubul prin conştiinţa existenţei umane, dar şi a simbolului reversibilităţii formelor cub-sferă în sistem feed-back”. Dimensiunile lucrării (din tablă de alamă şlefuită pe schelet de oţel) sunt următoarele: H=5,70 m x 4,20 m x 1,00 m+ soclu în triunchi de piramidă (placat în marmură roşie sau granit) H= 0,80 mx4,00mx2,00m.

De altfel, sculptorul Adrian Curcan este cel care a realizat în 1979 un alt monument pentru “Dr. Ştefan Odobleja” numit “CONSONANŢĂ”, din marmură şi bronz, care a fost amplasat la mormântul savantului din cimitirul ortodox din Turnu Severin (din păcate, monumentul a fost furat).

Monumentul ar urma să fie amplasat în centrul Severinului între cafeneaua Ada-Kaleh şi parcul central şi cu siguranţă ar constitui un punct de atracţie al oraşului. De exemplu, tinerii care îşi unesc destinele s-ar putea căsători aici aidoma celor din Târgu Jiu la “Poarta sărutului”.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top