miercuri , 19 ianuarie 2022
NEWS ALERT

VEŞTI BUNE PENTRU CEI CARE AU LUCRAT ÎN FOSTELE IAS-URI SAU CAP-URI, DAR NU AU PENSIE

tarani-pe-campAu lucrat zeci de ani în fostele CAP-uri comuniste şi sunt obligaţi să muncească şi astăzi, când au o vârstă venerabilă pentru că nu au un sprijin de la stat. În România sunt mii de foşti angajaţi ai fostelor întreprinderi de stat sau CAP-uri, care nu au o pensie. La fel se întâmplă în Mehedinţi, unde fie pentru că arhivele fostelor CAP-uri au fost distruse fie pierdute, oamenii au rămas fără pensie ori au venituri mici, pentru că nu le-a fost înregistrată toată vechimea. Guvernanţii au o veste ceva mai bună pentru aceşti oameni, care vor putea plăti firme să le găsească vechimea în Arhivele Naţionale şi dacă vor găsi normele, pensia va putea creşte, iar cei care nu au un ajutor îl vor primi.

Petria Leu este o bătrână trecută de 70 de ani din satul Piatra Albă, comuna Şimian. Femeia spune că a lucrat în CAP din anii 60, până la desfiinţarea lui în anii 90. La bătrâneţe, când să se bucure de un sprijin i s-a spus sec: “arhiva CAP ars şi nu mai există normele dumneavoastră”. Acum îşi caută dreptatea prin instanţe. „Am lucrat la CAP de când a început şi până s-a desfiinţat am lucrat. Am fost cea mai proastă, că şeful meu mă trimitea acolo unde era mai greu. Au spus că au ars dosarele, au ars actele au ars dosarele toate, şi nu am avut niciun drept, pe unde m-am dus nimeni nu mi-a făcut nicio dreptate, spune Petria Leu”. A,m scode de la rimărie, dar ne-au spus că au ars arhivele fostului CAP şi nu îi mai găsesc normele. A lucrat soţia mea, mulţi ani a lucrat, aprope de la înfiinţare până când s-a desfiinţat colectivul şi degeaba. Acum ne căutăm dreptatea în instanţă” continuă, soţul Petriei Leu.

Aceeaşi poveste o trăiesc alte zeci de personae din comuna Şimian. Petria Spelbu este trecută de 80 de ani şi abia mai poate merge. Şi această bătrână ne spune că a lucrat la CAP. “Nu am fost zilnic, că aveam un copil de crescut şi o văcuţă de la care mai luam şi noi lapte. Dar mă duceam. Atunci când mă chemau mă duceam. M-am dus şi la săpat, m-am dus şi la adunat de lucernă şi la trăierat, la săpat de vie. Mă aşteptam să am şi eu un sprijin acum la bătrâneţe, dar dacă au spus că nu găsesc normele, ce să fac”. Reprezentanţii primăriilor spun că pot pune la dispoziţia oamenilor doar arhivele pe care le-au primit. “Sunt oameni care a muncit la CAP şi e păcat. Uitaţi, asta este cererea unei femei care spune că a lucrat, dar noi nu i-am găsit normele. Femeia a cerut de multe ori, dar nu am putut să-I dăm că nu am avut arhiva. Arhiva CAP a ars şi la primărie au ajuns puţine documente. Din datele pe care le am eu nu-i rezultă normele. Ar fi trebuit să lucreze un număr de zece ani şi nu-I rezultă normele”, ne spune Silvia Stănescu, funcţionară la Primăria Şimian

Guvernanţii au o veste bună pentru cei care n-au putut dovedi că au lucrat în cooperativele şi fabricile comuniste. Potrivit unor modificari la legea arhivelor nationale, documentele care atestă vechimea în muncă vor putea fi căutate şi verificate de firme specializate. Contra unor sume modice, pensionarii le vor putea consulta şi îşi vor primi adeverineţele salvatoare, în bara cărora li se va recalcula pensia, iar cei care nu au un sprijin, îl vor primi dacă se stabileşte că şi-au îndeplinit normele.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top