miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

VIDEO ŞOCANT VIER PFOTEN DEZVĂLUIE CONDIȚIILE CUMPLITE DIN ADĂPOSTURILE PUBLICE DE CÂINI DIN ROMÂNIA

Organizația internațională pentru protecţia animalelor VIER PFOTEN a făcut publice joi, 17 iulie,  imagini video tulburătoare cu acțiunile și condițiile ilegale din majoritatea adăposturilor publice din România.

caini in adapostFOTO Vier PHOTEN

În perioada martie – mai 2014, o echipă de investigații a vizitat și evaluat situația din 43 de adăposturi publice din 33 de județe, plus București – reprezentând mai bine de jumătate din cele circa 81 de adăposturi înregistrate oficial. Rezultatele evaluării sunt șocante: nici unul dintre aceste adăposturi publice nu este conform cu prevederile actualei legi de gestionare a câinilor fără stăpân (OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013).

În adăposturile evaluate au fost identificate până la 29 de încălcări grave ale legii. Ca exemple enumerăm: cadavre de câini lăsate să zacă printre animale în viață (7% din adăposturi); adăposturi suprapopulate (47%); femele cu pui ținute în același padoc cu alți câini (42%); hrană contaminată cu gunoaie sau cu fecalele și urina de pe podeaua cuștilor (74%), ape reziduale din cuști care pătrund în alte cuști (63%) etc. Mai mult, investigatorii au putut observa și surprinde imagini cu urme de sânge în multe cuști, precum și cu câini bolnavi sau cu răni deschise.

Aceste încălcări ale legii creează riscuri de sănătate nu numai pentru câini, ci și pentru personalul adăposturilor, care intră în contact direct cu animalele. La acestea se adaugă impactul emoțional puternic suferit de vizitatori/adoptatori atunci când văd animale în suferință, subnutrite sau moarte, dar și câinii programați pentru ucidere și plasați în boxe speciale.

”Acest raport dezvăluie un eșec sistematic al adăposturilor din România de a oferi câinilor fără stăpân condiții umane de ținere. Situația este ieșită de sub control”, subliniază Gabriel Păun, director de campanii la VIER PFOTEN International. Dincolo de condițiile mizere din adăposturi, uciderea câinilor continuă. ”Deși normele de aplicare a legii au fost suspendate de Curtea de Apel, pe 20 iunie 2014, legea uciderii este încă în vigoare. Cerem din nou Guvernului să coopereze cu noi și cu alte entități importante și să adopte o Ordonanță de Urgență care să asigure străzi fără câini, fără a aplica metoda uciderii”.

Context legislativ:

OUG 155/2001 care aprobă programul de gestionare a populației de câini fără stăpân a fost primul act normativ specific aplicat din 2001, când au început uciderile în masă în România, fiind menit să ofere o supraveghere generală a situației câinilor fără stăpân și a modului în care sunt ucise animalele. Ordonanța stabilește standardele minime de ținere a câinilor în adăposturi, precum și metodele, echipamentele și substanțele folosite pentru ucidere. După mai multe amendamente, pe 26 septembrie 2013 a fost adoptată Legea 258/2013, care modifică și adaugă noi prevederi OUG 155/2001.

Prin aceste modificări, OUG 155/2001 permite uciderea câinilor dacă aceștia nu sunt adoptați sau revendicați în termen de 14 zile de la capturare. Totuși, OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013 nu a putut fi aplicată până la aprobarea Normelor de aplicare, în decembrie 2013. Astfel că, începând de la data de 20 iunie 2014, când Normele au fost suspendate de Curtea de Apel, uciderea câinilor fără stăpân nu mai este legală.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top