marți , 18 ianuarie 2022
NEWS ALERT

VIER PFOTEN: Legea câinilor fără stăpân dă undă verde pentru uciderea a sute de mii de animale chiar înainte de Crăciun

Guvernul României a aprobat ieri normele metodologice de aplicare a legii de gestionare a câinilor fără stăpân, dând undă verde uciderii în masă a sute de mii de animale chiar înainte de Crăciun, transmite Vier Pfoten. Organizaţia pentru protecţia animalelor consideră decizia Executivului drept o gravă eroare, care va perpetua problema câinilor fără stăpân.

caini
Normele de aplicare încalcă legi deja existente, descurajează adopțiile, nu respectă principiul transparenței și sunt menite să dea naștere unor abuzuri la adresa cetățenilor care dețin câini sau care vor dori să adopte, mai spune Vier Pfoten. .

În ciuda unei bune colaborări a VIER PFOTEN cu Autoritatea Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în elaborarea normelor de aplicare, acestea au suferit modificări radicale în ultimul moment, la presiunea Asociației Municipiilor din România (AMR), susţine Vier Pfoten.

“Astfel, au dispărut prevederi importante, precum obligația serviciilor din cadrul primăriilor de a captura cu prioritate câinii agresivi, câinii nesterilizați sau pe cei care formează haite. Capturarea câinilor ”la grămadă” nu va face decât să blocheze adăposturile publice cu pui, câini bătrâni sau câini sterilizați, în timp ce restul se vor înmulți în continuare.

Alte prevederi descurajează în mod evident adopțiile, lăsând la latitudinea serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân modalitatea prin care cetățenii trebuie să dovedească respectarea unor condiții aberante: dovada spațiului suficient, a resurselor financiare și acordul asociațiilor de proprietari. Aceasta în vreme ce oricine își poate achiziționa un număr nelimitat de câini de pe piața liberă, fără nicio condiție.

Normele încalcă totodată însăși legea pe care trebuie să o implementeze. Cu toate că legea prevede clar că activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân se poate concesiona doar ONG-urilor, actualele norme deschid ușa larg oricărei ”persoane juridice, de drept public sau privat, căreia i s-a încredințat, delegat sau concesionat” această activitate. În acest fel, banul public va putea fi ”încredințat” către orice SRL ”prieten”, spune Vier Pfoten într-un comunicat de presă.

“Normele renunță și la transparența activităților de gestionare a populației de câini fără stăpân. Astfel, adăposturile publice vor avea un program de vizitare stabilit după bunul plac al consiliilor locale. Totodată, informarea cetățenilor privind loturile de câini prinși se va face prin panouri informative aflate la sediul adăposturilor publice. Mai mult, deși ONG-urile au dreptul, conform legii, să participe la acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare şi revendicare sau adopţie a câinilor fără stăpân desfășurate de serviciile publice, normele nu obligă serviciile să informeze în timp util și nici să specifice locul exact în care se desfășoară acțiunile », se mai arată în comunicatul de presă.

O obligație care va afecta TOȚI stăpânii de câni prevede că ”deținătorii de câini sunt obligați ca, la ieșirea cu aceștia în spațiile publice, să aibă asupra lor carnetul de sănătate al acestora”. În caz contrar, amenda este uriașă – între 2000 și 5000 de lei – de cel puțin 10 ori mai mare decât amenda pentru neprezentarea permisului de conducere.

“Autoritățile au oferit românilor înainte de Crăciun o lege fără de lege, care duce la o imensă suferință inutilă animalelor kukiși care nu va rezolva situația în mod real. Regretăm că România a ratat încă o dată ocazia de a demonstra că dorește să rămână o țară europeană, care vrea, poate și știe să gestioneze în mod eficient și uman situația câinilor fără stăpân.VIER PFOTEN denunță acest set acte de normative abuzive, inaplicabile și ineficiente, urmând să facă toate demersurile necesare pentru a determina modificarea lor”, a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiect VIER PFOTEN.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top