marți , 25 ianuarie 2022
NEWS ALERT

VILA ELISABETA, UN SIMBOL AL BĂILOR HERCULANE, AR PUTEA SCĂPA DE PARAGINĂ

O incursiune de aproape 150 de ani prin istorie, ar putea face fiecare turist, care pășește pragul Vilei Elisabeta, din Băile Herculane. De mai bine de zece ani, însă, una dintre clădirile simbol ale frumoasei stațiuni bănățene, martoră a unui imperiu și gazdă sub cupola sa a unor înalte fețe regale, se năruie, în loc să-și etaleze măreția prin timp. Salvarea ar putea veni începând cu acest an, după ce autoritățile din Băile Herculane au găsit resursele necesare reabilitării.

Clădirea este emplematică, deoarece a găzduit sub cupola ei personalități marcante ale secolului al XVIII – lea, după cum ne spune istoricul Dorin Bălteanu – unul dintre cei mai buni cunoscători ai poveștii fascinanate a vilei Elisabeta și a istoriei sale. “Este un edificiu emplematic pentru istoria stațiunii Băile Herculane, pentru că a găzduit pe împărăteasa Elisabeta, faimoasa Sissi, care în anul 1887 a perecut un sejur de șase săptămâni la Băile Herculane. Împărăteasa s-a îndrăgostit de această stațiune, și a venit de nu mai puțin de cinci ori ca oaspete al stațiunii Băile Herculane. Împărăteasa a primit-o aici și pe prietena ei, regina Carmen Silva, Elisabeta a României, care a venit însoțită de regela Caorol I, ”

Este motivul pentru care clădirea ridicată în anul 1875 e un simbol al Băilor Herculane. Și regimul communist i-a recunoscut importanța, reabilitând întregul imobil în anii 60 și transformându-l în muzeu și casă de cultură. După Revoluție, însă, asemeni majorității celorlalte clădiri istorice din oraș, și pentru Vila Elisabeta  a început degradarea. Un proiect de reabilitare eșuat în 2012 a adus-o într-un stadiu dezamăgitor, spre nemulțumirea vizitatorilor stațiunii. “Este părăsită, abandonată, putea să fie un muzeu, puteau să fie exponate din acea perioadă, într-adevăr, să ai ce să vezi când vii, nu să te plimbi doar așa să te uiți la niște clădiri degradate”, spune nemulțumită o turistă aflată în vizită în stațiune.

După o încercare și ea eșuată de a atrage fonduri europene, autoritățile orașului au reușit să găsească resursele necesare reabilitării, printr-un grant norvegian. După refacere, clădirea va redeveni ceea ce a fost adică un spațiu al culturii și vor fi readuse și parte dintre obiectele de patrimoniu cu care a fost mobilată la începuturi. “este vorba de două milioane de euro și primăria vine cu contribuție proprie, avem doi parteneri, unul român și unul din Islanda, cu care împreună suntem pentru a realiza acest proiect, ce cuprinde renovare, dotare și amenajarea unei case de cultură cu spații pentru expoziții, undeva funcționa și bibliotecă, și muzeu”, spune Dan Nasta – consilierul primarului orașului Băile Herculane.

După cum mai adaugă istoricul, Dorin Bălteanu, în clădire vor fi expuse și obiecte care au fost martore întâlnirii istorice dintre împărăteasa Austriei și suveranii României: “Salonul de primiri al Vilei Elisabtea era dotat cu oglinzi de Veneția și candelabru cu sticlă de Murano obiecte de patrimoniu care se mai păstrează, din fericire și astăzi și sunt luate din clădire sunt la primărie, și, în momentul în care va fi reabilitată, vor fi montate și va fi muzeul stațiunii Băile Herculane”.

În luna septembrie 2020 a fost semnat contractul de finanțare iar acum este în curs întocmire caietul de sarcini pentru scoaterea la licitație a lucrării de reabilitare a clădirii.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top