vineri , 5 iunie 2020
NEWS ALERT

VIN BANII PENTRU CALAMITĂTILE DIN AGRICULTURA DE ANUL TRECUT. IN MEHEDINTI UN SFERT DIN CEI AFECTATI PRIMESC DESPĂGUBIRI

Fermierii ale căror culturi au fost afectate de grindină şi furtună, în vara anului trecut abia acum primesc despăgubiri de la Guvern. Pe principiul <<mai bine mai târziu decât niciodată>>, ajutorul este binevenit având în vedere că ne aflăm în plină campanie agricolă. La insistenţele reprezentanţilor fermierilor, Guvernul a dat o hotărâre prin care sectoarele vegetale primesc sume diferite de bani, în funcţie de cultura care a fost distrusă de calamităţi. Din păcate, cum dosarele nu au fost întocmite la timp de fermieri, din cele 10 000 de hectare afectate în Mehedinţi, despăgubiri se primesc doar pentru 2700 de hectare.

Ajutoarele de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice manifestate în perioada ianuarie-august 2014 care se acordă în sectorul vegetal sunt diferite în funcţie de cultura calamitată.

„Pentru fiecare cultură în parte, cuantumul maxim al sprijinului financiar conforma ajutorului de minimis se încadrează pentru cereale şi plante tehnice este de 335 lei pe hectar, la legumele în câmp şi pepeni 610 lei pe hectar, la cartof – 700, la plantaţii pomicole – 1200 lei, plantaţii viticole – 500, sfeclă de zahăr – 400 de lei pe hectar, lucernă, muştar, tutun – 250, căpşuni – 300 lei, culturi în spaţii protejate – 1200 de lei, iar valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi unice, nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15 000 de euro.”, a declarat marţi, directorul Direcţiei Agricole Mehedinţi, Ştefan Răceanu.

În judeţul Mehedinţi, reprezentanţii fermierilor au primit raportări de la agricultori despre aproximativ 10 000 de hectare afectate în perioada ianuarie – august 2014.  Din păcate oamenii nu au întocmit dosarele în termenele stabilite de Minister, astfel că acum nu sunt despăgubiţi.

p0za-grindina_02-300x225„Eu cred că şi indiferenţa oamenilor face ca acum să nu primească aceşti bani toţi cei care au avut pagube. Au fost nişte termene, termenul de 7 noiembrie de depunere a dosarului către Direcţia Agricolă, dar din păcate, din circa 10 000 de hectare care au fost afectate de calamităţi, am ajuns, în Mehedinţi, să primească despăgubiri numai pe în jur de 2700 de hectare. Cred că şi Primăriile ar trebui să se implice, să sprijine oamenii în rezolvarea la timp a acestor probleme. Noi (n.r. Asociaţia Producătorilor Agricoli Mehedinţi) am mediatizat atunci aceste termene, dar oamenii nu s-au interesat.”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, Cornel Stroescu.

Procesele verbale de constatate a pagubelor au fost întocmite de comisiile locale/judeţene desemnate de Prefectură imediat după producerea calamităţilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Meheidnţi, Monica Lungu, instituţia a întocmit ordinele de plată pentru toţi fermierii care au avut dosarele în conformitate cu prevederile legale pentru a primi despăgubirile.

„Este vorba despre 141 de fermieri care au depus cereri conform Hotărârii de Guvern pentru o suprafaţă totală la nivelul judeţului Mehedinţi de 2705 hectare. Suma totală este de 909 000 lei. Nu toate comunele intră în această hotărâre, în acţiunea ei, pentru că nu toţi au întocmit dosare penale la vremea producerii fenomenului, deci la vremea producerii fenomenului, în speţă, anul trecut când au fost condiţii meteorologice nefavorabile.”, a mai spus Monica Lungu.

Culturile afectate de grindină şi furtuni în 2014 şi pentru care acum se primesc despăgubiri se află în judeţul Mehedinţi în comunele Bălăciţa, Pădina, Corcova, Broşteni, Gârla Mare şi Vrata. Suprafeţele afectate au fost cultivate atunci cu grâu, porumb, floarea soarelui şi pepeni.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top