miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

FERMIERII MEHEDINȚENI, FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU OFICIALII MINISTERULUI AGRICULTURII ȘI CEI AI APIA

Peste o sută de fermieri și primari din județul Mehedinți au participat joi, la întâlnirea cu tema ”Diseminarea informațiilor privind Planul Național Strategic 2014 – 2018 și sectorul legume – fructe”

La sediul Consiliului Județean Mehedinți, potențialii beneficiari ai Măsurilor de piață în sectorul legume – fructe și vie – vin au stat față în față cu directorul general adjunct al APIA, Constantin Bîrcă, directorul adjunct APIA, Adriana Chirea, consilierul MADR, Cristina Fabian, secretarul de stat în cadrul MDRAP, Alin Chirilă, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, directorul OJFIR Mehedinți, Darius Moldoveanu, directorul executiv al APIA Mehedinți, Laurențiu Lungu, și directorul executiv al DADR Mehedinți, Lucia Nuță.

7
Întâlnirea a făcut parte din campania de diseminare a informațiilor privind Programul Național de Sprijin 2014 -2018, în cadrul căreia s-au prezentat detalii necesare producătorilor din sectoarele legume – fructi și vie – vin, în vederea accesării de fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor și valorificarea produselor rezultate.
Reprezentanții APIA le-au prezentat atât producătorilor agricoli din județul Mehedinți, dar și primarilor prezenți la întâlnire, beneficiile asocierii producătorilor de legume și fructe în organizații de producători recunoscute, grupuri de producători, cooperative, pentru a putea accesa ajutoare financiare comunitare. Totodată, au fost prezentate măsurile de restructurare și reconversie, programe de investiții, asigurarea recoltei de struguri și programe de informare și promovare vinuri.

4

În cadrul întâlnirii, președintele Consiliului Județean Mehedinți, domnul Aladin Georgescu, le-a explicat fermierilor prezenți cât este de importantă constituirea lor în diverse forme asociative, în vederea atragerii de fonduri europene, pentru valorificarea producțiilor agricole și pentru dezvoltarea fermelor pe care le dețin.
”În acord cu Strategia de Dezvoltare a județului Mehedinți 2014 – 2020, avem două domenii cu un potențial foarte ridicat de dezvoltare, care pot să aducă o plus-valoare județului Mehedinți – turismul și agricultura. Nici unul dintre cele două domenii nu se poate dezvolta doar prin forțele noastre proprii, cu banii noștri, cu munca noastră. Este nevoie de fonduri europene și, din fericire, fondurile puse la dispoziție de Comisia Europeană sunt suficiente. Trebuie să ne schimbăm însă, mentalitatea, să depunem eforturi și să atragem banii europeni într-un cuantum cât mai mare. Avem potențial vini-viticol în județul Mehedinți și avem potențial ridicat în ceea ce privește sectorul legume-fructe dar, din păcate, gradul de absorbție al fondurilor europene este foarte scăzut. Mulți dintre fermierii mehedințeni cunosc Programul pentru Agricultură al Guvernului PSD-ALDE, guvern care, încă de la început, l-a trimis în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe domnul ministru Petre Daea, acesta fiind un profesionist în domeniu, care depune eforturi considerabile pentru atragerea fondurilor europene în agricultură.
Munca individuală are productivitate, dar nu se poate depăși un anumit nivel, oricât de multe eforturi s-ar depune. Este foarte greu să se valorifice producția în piețe sau supermarket-uri, dacă nu vă asociați în grupuri de producători, cooperative sau alte forme asociative.
Prin constituirea în astfel de asociații, puteți beneficia de fonduri europene, vă puteți valorifica munca și vă puteți dezvolta”, le-a transmis fermierilor, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.
După expunerile oficialilor din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, fermierii prezenți au avut ocazia să ceară lămuriri și să-și exprime problemele cu care se confruntă, în activitățile agricole pe care le desfășoară.

Fotografia postată de Consiliul Judetean Mehedinti.
Fotografia postată de Consiliul Judetean Mehedinti.
Fotografia postată de Consiliul Judetean Mehedinti.
Fotografia postată de Consiliul Judetean Mehedinti.
+2
loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top