sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

3000 DE OAMENI DIN MEHEDINŢI ÎN RĂZBOI SINDICAL CU GUVERNUL: SALARIAŢII RAAN ŞI CEI AI MINEI HUSNICIOARA DECLANŞEAZĂ PROTESTE

raanLuni dimineaţă debutează cel mai mare protest sindical care a avut loc în ultimii ani în Mehedinţi. Oamenii ies în stradă nemulţumiţi de incertitudinea pe care o trăiesc. Este vorba de 2400 de angajaţi ai RAAN şi alţi 600 de la Mina Husnicioara şi toţi cer ca Romag să-şi continue activitatea.

Mişcările sindicale au fost declanşate de faptul că Guvernul nu şi-a respectat angajamentele făcute prin semnarea Memorandumului de închidere controlată a fabricii de apă grea. Acesta prevedea ca Guvernul să aloce banii necesari pentru continuarea funcţionării până la închiderea în siguranţă a Romag Prod şi nu în regim de avarie. Totodată, Memorandumul cuprindea şi măsuri de protecţie socială pentru salariaţii care ar urma să fie disponibilizaţi. Aceste angajamente nu au fost respectate, spune Alexandru Tănase, preşedintele Sindicatului Termo Halînga: „Din cei 50 de milioane de lei promişi de Guvern în luna mai, pentru ca unitatea să funcţioneze nu am primit decât jumătate. Nu am cerut banii nimănui, sunt banii care se cuvin unităţii pentru vânzarea la rezerva de stat a apei grele. Nici până acum nu a fost preluată la rezerva de stat cantitatea de apă grea din depozitele Romag. În timp ce societatea riscă închiderea în regim de avarie, iar oamenii pot fi disponibilizaţi fără nici un fel de protecţie socială, RAAN aşteaptă de la Guvern banii pentru apa grea existentă în depozite, bani care ar putea asigura funcţionarea în condiţii de siguranţă pentru o bună perioadă. În loc să ne ajute ne fac mai mult rău prin deciziile cel puţin absurde luate împotriva noastră. Spre exemplu, de curând, ANAF a amendat administratorul special pentru faptul că a fost cumpărat cărbune pentru funcţionare, în loc să plătim unele obligaţii fiscale cum ar fi stopajul la sursă. Noi am considerat că este mai importantă funcţionarea unităţii” a declarat preşedintele sindicatului din Termocentrala Halânga.

„Am crezut că putem găsi înţelegere, dar se pare că acest lucru nu este posibil. Nu noi am încălcat memorandumul ci Guvernul. Aşa că acum nu mai vrem nici noi ca acesta să fie respectat. Ieşim în stradă pentru că nu vrem închiderea Romag. Instalalaţiile combinarului sunt certificate să funcţioneze în condiţii de sigurnaţă până anul viitor, deci Romag poate funcţiona fără probleme până în 2016. În instalaţiile fabricii de apă grea sunt 140 de tone de hidrogen sulfurat. De ce să-l ardem şi să-l evacuăm în atmosferă producând astfel o poluare de proporţii. Nu ar fi mult mai bine să producem încă 60 de tone de apă grea, nenecasară pentru reactoarele de la Cernavodă? Pentru că statul a comandat un studiu şi este necesară pentru cele 4 reactoare o cantitate de 3400 de tone de apă grea. Din aceasta lipseşte o cantitate de 50 de tone care a fost vândută la export. Deci Romag ar mai produce în acest an de funcţionare exact cantitatea neceasară până la completarea celor 3400 de tone de apă grea. Şi în plus am prelungi cu încă un an funcţionarea Termocentralei pentru că întreg oraşul Drobeta-Turnu-Severin riscă să rămână fără căldură în iarna 2015 – 2016. De aceea declanşăm protestele. Totul va începe luni dimineaţă, când oamenii au decis să nu intre la lucru. Apoi, marţi la ora 7.00 ne vom strânge în faţa unităţilor şi aveam autorizaţie pentru un marş până la Prefectura Mehedinţi, unde aşteptăm să fie prezenţi şi reprezentanţii Guvernului. Dacă nu respectă Memorandumul, adică închidere controlată şi protecţia socială prin venituri de compensare pentru oameni, care nici nu şi-au luat lichidarea pentru luna mai tocmai ca să avem banii necesari pentru cumpărare de cărbune, să ne asigure banii să funcţionăm în continuare, pentru că aşa cum am spus, bazele există” a continuat Alexandru Tănase.

La mişcarea sindicală de la RAAN participă cei 2400 de salariaţi ai Regiei, plus 600 de mineri angajaţi în cadrul Minei Husnicioara. Ortacii au luat şi ei decizia să protesteze conştienţi că închiderea Termocentralei înseamnă automat şi încetarea activităţii la Husncioara şi disponibilizarea lor.

Surse din fabrica de apă grea ne-au precizat că în depozitele Romag sunt acum peste 300 de tone de apă grea. Dacă Guvernul ar achita banii pentru toată această cantitate, aceleaşi surse susţin că fabrica de apă grea ar putea să funcţioneze în continuare, angajaţii ar avea de lucru, iar peste 70 de mii de locatari ai oraşului Drobeta-Turnu-Severin nu ar rămâne fără agent termic iarna viitoare. Chiar dacă impactul social al închiderii Romag este imens, se pare că Guvernul este decis să închidă RAAN deşi 2015 este an preelectoral, iar costurile pe care le va plăti sunt foarte mari. 3000 de oameni rămaşi fără un loc de muncă înseamnă clar un vot negativ pentru actualii guvernanţi. Pradoxal este faptul că parlamentarii PSD le promiteau în 2012 celor 2400 de angajaţi ai RAAN exact siguranţa locurilor de muncă, iar acum la final de mandat, cînd se pregăteasc să ceară un nou vot, vin în faţa electoratului cu o promisiune neonorată. Aceea că i-au lăsat fără pâine.

M. B.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top