marți , 7 decembrie 2021
NEWS ALERT

31 DE PERCHEZITII LA PERSOANE BANUITE DE EVAZIUNE FISCALA SI SPALARE DE BANI

In această dimineaţă, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, efectuează 31 de percheziţii în 7 judeţe, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 17.000.000 de lei, prin evaziune fiscală şi spălare de bani.
La data de 25 februarie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, efectuează 31 de percheziţii domiciliare, pe raza a 7 judeţe (Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Hunedoara, Ilfov şi Iaşi).
Activităţile se desfăşoară la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile societăţilor administrate de acestea, urmând a fi puse în executare 18 mandate de aducere.
​Din cercetări a reieşit că, în perioada 2009 – 2015, administratorii societăţilor economice, în calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori), ar fi angrenat firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, pieseimage şi accesorii auto, servicii) în valoare totală de peste 10.000.000 de euro (peste 48.000.000 de lei), pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Prin aceste operaţiuni fictive, bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste 4.000.000 de euro (peste 18.000.000 de lei).
Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operaţiuni financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor.
Astfel, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din evaziune fiscală.
De asemenea, în scopul însuşirii bunurilor la o valoare mai mică şi împiedicării luării măsurilor asiguratorii, persoanele respective au înstrăinat active patrimoniale, la o valoare redusă faţă de valoarea de achiziţie.
Acţiunea se desfăşoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, iar la ea participă peste 200 de poliţişti şi jandarmi.
Activităţile beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top