miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

3,5 HECTARE DE VEGETAŢIE USCATĂ, CUPRINSE DE FOC ÎN MEHEDINŢI

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi arată că pompierii din cadrul ISU „Drobeta” au început, deja, lupta cu incendiile de vegetaţie uscată, în ultimele zile fiind solicitaţi să intervină la două incendii care au izbucnit la vegetaţie uscată şi mirişte şi care au cuprins 3,5 hectare de teren.

incendiu1„Vineri şi duminică, pompierii din cadrul Staţiei Vânju Mare au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetaţie uscată şi mirişte, izbucnite pe raza localităţilor Vânju Mare şi  Dobra (comuna Bălăciţa). Până la stingerea incendiilor, a existat pericol de propagare a acestora la culturile agricole nerecoltate. Incendiile au cuprins cca. 3, 5 ha vegetaţie uscată şi mirişte şi au fost determinate, cel mai probabil, ca urmare a folosirii focului în spaţii deschise, fără luarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.”, se arată într-un comunicat de presă remis luni, de ISU Mehedinţi.

Aceeaşi sursă precizează că în ultimii trei ani arată că, pe teritoriul României  s-au înregistrat 43.165 incendii de vegetaţie uscată şi mirişte, ceea ce înseamnă  o medie de 40 incendii pe zi, principala cauză fiind utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole.

„Această operaţiune executată fără luarea unor măsuri de siguranţă, fără supravegherea arderii, în lipsa unor mijloace de primă intervenţie şi fără anunţarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, conduce la numărul ridicat de incendii de vegetaţie. De asemenea, fumatul în zonele cu vegetaţie uscată, în apropierea lanurilor de cereale a generat, pe fondul neglijenţei, un număr semnificativ de incendii de vegetaţie.”, se mai arată în comunicatul ISU Mehedinţi.

Pompierii mehedinţeni atarg atenţia că cetăţenii au obligaţia de a respecta legea în momentul în care execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetal, nerespectarea acesteia atrăgând amenzi  cuprinse între 1000 şi 2500 de lei.

În vederea realizării igienizării prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a obţine permis de lucru cu foc de la primărie. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai pe timp de zi, în condiţii  meteorologice fără vânt, în zone care să nu permită propagarea focului la vecinătăţi, iar arderea trebuie supravegheată permanent. (O.M.)

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top