joi , 23 septembrie 2021
NEWS ALERT

AFLĂ CUM AU DAT UN TUN DE PESTE 230.000 DE EURO, FURÂND UN TEREN, CU LARGUL CONCURS AL FUNCŢIONARILOR STATULUI

1Au transformat un teren de 300 de mp în unul de 34.000 de mp, pe care apoi l-au înstrăinat. Toată operaţiunea s-a făcut cu acceptul fostei conduceri a OCPI şi al funcţionarilor de la cadastru.

Conform unui comunicat DNA Craiova, fostul viceprimar al oraşului Drobeta-Turnu-Severin, în mandatul 2008 – 2012,  Mircea Sevastian Grosu a fost trimis în judecată  pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. Alături de el au fost trimişi în judecată şi Teodor Pavelescu, fost director general al SC Hidroelectrica SA – Porţile de Fier, acuzat tot de abuz în serviciu în formă calificată.  În aceeaşi cauză au fost trimişi în judecată şi  fostul registrator şef la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi Nicolae Iancu, pentru abuz în serviciu în formă calificată, fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi, Eugen Nelu Spătaru, acuzat de instigare la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi pe fostul şef Serviciu de patrimoniu în cadrul SC Hidroelectrica SA – Porţile de Fier, George Răducu Laciu, acuzat de abuz în serviciu în formă calificată.  Inculpată în acest dosar este inculpată şi Delia Tudoronoiu, pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată, Marian Ion Stoichescu, persoană fizică autorizată să întocmească documentaţii cadastrale, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi Marta Ilinca, notar public, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Terenul de la Dunăre, miraj pentru reţea sau cum să faci din 300 de mp, 34.000 de mp…

În noiembrie 2010, Delia Tudoroniu solicită Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi, majorarea suprafeţei de teren, deţinută cu titlu legal, de 300 mp până la 34.121 mp. Inculpata urmărea astfel obţinerea pentru sine, dar şi pentru inculpaţii Mircea Sevastian Grosu, viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin şi Nelu Eugen Spătaru, director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi, a suprafeţei de teren respective.  În scurt timp intră în acţiune şi Mircea Sevastian Grosu, care, scriu procurorii, „îl  determină pe directorul de la vremea aceea al Hidroelectrica, Teodor Pavelescu, să ateste, prin ştampila unităţii de stat că vecinătăţile indicate în cuprinsul procesului-verbal, folosit la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi pentru emiterea încheierii nr. 24513/22.11.2010, sunt reale şi că este de acord cu acestea”. Afacerea este acceptată cu ochii închişi şi de subalternul lui Teodor Pavelescu, Răducu George Laciu. În calitate de şef al Serviciului patrimoniu în cadrul Hidoelectrica, acesta spun anchetatorii a “urmărit crearea unei false reprezentări a realităţii, deoarece terenul respectiv era de fapt, proprietatea publică al statului, aflat în administrarea Hidroelectrica”.

Apoi intră în scenă cadastriştii…

Procurorii mai scriu că documentaţia cadastrală ce a stat la baza emiterii încheierii de carte funciară a fost întocmită de către Ion Marian Stoichescu. Acesta identifică şi materializează limitele imobilului, în disonanţă cu actele doveditoare a dreptului de proprietate prezentate de inculpata Delia Tudoroniu. Câteva luni mai târziu, notăriţa Marta Ilinca, la solicitarea inculpatei Delia Tudoroniu, acceptă să dezmembreze terenul în suprafaţă de 34.121 mp, în patru loturi cu suprafeţe inegale. Ulterior, loturile rezultate din dezmembrare sunt transferate către alte persoane, prin acte de vânzare-cumpărare şi astfel  afacerea este ca şi încheiată, în sensul să terenul este trecut în mod ilegal în circuitul civil în scopul ascunderii originii ilicite a acestuia. Astfel statul pierdea un teren de 34.121 mp, în sumă de nici mai mult nici mai puţin de 238.847 de euro, care a şi fost vândut probabil la o sumă mult mai mare.  Ministerul Economiei s-a constituit parte civilă în cauză şi cere acum sumele pierdute. Procurorii au dispus şi instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatei Delia Tudoroniu, până la concurenţa sumei de 1.074.620 lei se mai scrie în comunicatul DNA.

Marian Buş Oi

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top