miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

AGENŢII CANINI DIN VAMA PORŢILE DE FIER I DĂUNEAZĂ GRAV TRAFICULUI DE ŢIGĂRI

Trei agenţi de poliţie canini specializaţi în detectare tutun, care îşi desfăşoară activitatea în Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I, se pot mândri cu rezultate remarcabile în lupta împotriva contrabandei cu ţigări.

caini 1

Vama Porţile de Fier I continuă să rămână un punct fierbinte în ceea ce priveşte contrabanda cu ţigarete aduse din Serbia. În ciuda măsurilor şi sancţiunilor destul de aspre, contrabandiştii riscă şi încearcă să introducă cantităţi mari de ţigări achiziţionate din ţările vecine. Vama Porţile de Fier I a fost modernizată în ultimii ani, iar dotarea este după ultimele standarde, însă agenţii canini ai Poliţiei de Frontieră Mehedinţi reuşesc să înlocuiască de multe ori cu succes tehnica şi chiar flerul lucrătorului vamal. Antrenaţi în detectarea de tutun la Centrul Chinologic de la Sibiu, câinii au reuşit să pună cu botul pe labe mulţi traficanţi cu state vechi. „În ultima perioadă, datorită folosirii  în serviciul de  control şi supraveghere  a frontierei de stat a câinilor de serviciu s-au descoperit cantităţi mari de produse accizabile şi s-a redus fenomenul de contrabandă în punctele de trecere a frontierei de stat din zona de competenta a Politiei de Frontieră Mehedinţi”,  a precizat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.

caini 2Sângele îngheaţă în contrabandişti la vederea patrupedelor, care sunt incoruptibile, extrem de vigilente şi îşi fac treaba cu plăcere. „În momentul în care simt prezenţa câinelui, contrabandiştii devin agitaţi. Se eschivează  motivând că nu suportă câine în maşină, că au nu ştiu ce alergii la câini. Dar în momentul în care câinele detectează sursa de miros, el îşi face treaba”, spune  agentul principal Ion Ungureanu, care îşi desfăşoară activitatea în vama Porţile de Fier I împreună cu Obica, o căţeluşă de 2 ani şi 2 luni, care a absolvit cursul de la Sibiu cu media generală 9,72, fiind catalogat un câine de categoria I. Obica lucrează în vamă doar de două luni, însă rezultatele nu au întârziat să apară, reuşind deja să descopere cantităţi importante de ţigări ascunse în cele mai ingenioase ascunzători ale  autoturismelor. Nou venită în echipa agenţilor canini de la Porţile de Fier I este Nababa, o domnişoară în vârstă de trei ani aflată sub supravegherea agentului principal Liviu Marian. Nababa este specializată în detectarea drogurilor (heroină, cocaină, cannabis, haşiş, amfetamină) şi a finalizat cursul de la Sibiu cu nota 9,43, clasându-se pe locul II pe ţară ca nivel de pregătire anul acesta.

Poliţia de Frontieră Mehedinţi foloseşte în îndeplinirea misiunilor de supraveghere şi control a frontierei de stat  un număr de 38 câini de serviciu specializaţi pentru detectare  de droguri şi tutun, folosiţi în descoperirea şi semnalarea stupefiantelor şi tutunului, pentru detectare explozivi, folosiţi în descoperirea şi semnalarea substanţelor explozive şi  pentru intervenţie şi patrulare, aceştia fiind destinaţi pentru asigurarea şi menţinerea ordinii şi liniştii publice în zona de competenţă.  Numai în ultimele două luni  structurile Poliţiei de Frontieră Mehedinţi au primit pentru folosirea în serviciul de supraveghere şi control  a frontierei de stat un număr de 11 câini de detectare a tutunului, stupefiantelor şi explozivilor,  câini  care vor contribui la creşterea eficienţei în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere în zona de competenţă.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top