joi , 17 iunie 2021
NEWS ALERT

AGRICULTORII ALE CĂROR CULTURI AU FOST AFECTATE DE INUNDAŢII VOR FI DESPĂGUBIŢI. AFLĂ AICI CE TREBUIE SĂ FACĂ SĂ PRIMEASCĂ BANII!

Guvernul României a adoptat, în şedinţa din data de 7 octombrie 2014, Hotărârea de Guvern privind aprobarea schemei ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie – august 2014 care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal.

deschiderePotrivit unui comunicat al MADR, actul normativ urmăreşte reducerea impactului economic asupra continuării activităţilor agricole ca urmare a pierderilor suferite de către producătorii agricoli din zonele calamitate de grindină, ploi torenţiale, viituri, inundaţii, infiltraţii, vânt puternic, căderi masive de zăpadă şi îngheţ manifestate în perioada ianuarie – august 2014.

Astfel, conform datelor furnizate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de către Instituţiile Prefectului din judeţele afectate în perioada ianuarie-august 2014, suprafaţa agricolă totală calamitată s-a ridicat la 141.568, 33 ha, actul normativ în cauză urmând să compenseze valoarea pagubelor produse la culturile/plantaţiile afectate, prin acordarea de sume băneşti în cadrul unei scheme de ajutor “de minimis” în conformitate Regulamentul (UE) nr.1408/2013 al Comisiei Europene din 18 decembrie 2013.

Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis acordat pe cultură agricolă/plantaţie pomicolă, viticolă, este următorul:
– grâu, porumb, sorg, floarea soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică – 335 lei/ha
– legume în câmp, pepeni – 610 lei/ha
– cartof – 700 lei/ha
– plantaţii pomicole – 1200 lei/ha
– plantaţii viticole – 500 lei/ha
– sfeclă de zahăr – 400 lei/ha
– lucernă, muştar, tutun – 250 lei/ha
– căpşuni – 300 lei/ha.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt de 53.866.842,4 lei şi se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul2014 la capitolul 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare”, articolul 40.15 „Sprijinirea producătorilor agricoli”.

În judeţul Mehedinţi, în urma inundaţiilor şi altor fenomene nefavorabile produse, au fost afectate, potrivit rapoartelor Direcţiei Agricole aproximativ 5 000 de hectare.

Primele demersuri pentru ca fermierii să fie despăgubiţi, în Mehedinţi, în cazul în care culturile le-au fost distruse de calamităţi, în vara 2014, au fost făcute de Asociaţia Producătorilor Agricoli (APA) Mehedinţi, care a înaintat Prefecturii Mehedinţi, adrese pentru formarea unei comisii care să evalueze pagubele.

„Noi am făcut solicitări şi către Direcţia Agricolă, şi către Prefectura Mehedinţi să evalueze pagubele produse de inundaţii şi vijelii în această vară. Pe de altă parte, la nivel naţional am transmis oficililor din MADR de câte ori am avut ocazia, că este absolut necesară despăgubirea fermierilor ale căror culturi au fost afectate. Este important acordarea unui astfel de ajutor pe care iată, MADR îl acordă pentru ca fermierii să treacă mai uşor peste pierderile suferite, având în vedere că vine campania de toamnă.”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricole Meheidnţi, Cornel Stroescu.

Pentru a obţine banii, fermierii afectaţi trebuie să depună cererile până la data de 7 noiembrie 2014 la sediile Primăriilor iar plata se va realiza, într-o singură tranşă, până la data de 31 decembrie 2014.

Oana Mitu

 

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top