sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

ANGAJATII DE LA ROMAG PROD S-AU INTORS LA LOCURILE DE MUNCA NELAMURITI

Cei peste 400 de angajaţi ai RAAN care au organizat miercuri dimineaţa un protest spontan în faţa platformei Romag Prod din Drobeta Turnu Severin au intrat la lucru în jurul orei 9.00, după ce directorul de producţie a stat de vorbă cu ei şi le-a spus că va transmite conducerii RAAN nemulţumirile lor.

20150304_065853

Mihai Pătraşcu s-a arătat solidar cu nemulţumirile oamenilor cerând la rândul său, urgentarea aprobării memorandumului care vizează închiderea controlată a Romag Prod.

„Oamenii sunt supăraţi pe bună dreptate. Nu s-a primit ultima plată, ne îngrijorează viitorul acestei unităţi, este o unitate strategică ce vehiculează mari cantităţi de gaz toxic, iar oamenii îşi fac treaba aşa cum trebuie. Noi suntem responsabili ca să nu punem în pericol viaţa nimănui dar îşi cer drepturile. Este o adunare spontană. Guvernul rebuie să grăbească întocmirea documentelor şi aprobarea memorandumului vis-a-vis de această unitate. Să se ia o decizie, asta nu poate fi închisă peste noapte, noxele trebuie deteriorate şi distruse în timp.”, a declarat directorul de producţie al Romag Prod din cadrul RAAN.

În urma discuţiei cu directorul de producţie, salariaţii au renunţat la protest şi au intrat la lucru, în jurul orei 9.00, chiar dacă nu au primit nicio lămurire.

Angajații care ar fi trebuit să intre în turaI, la Romag Prod au venit miercuri dimineața cu puțin înainte de ora 7.00, cu autobuzele care îi transportă din oraș la Halânga, acolo unde se află platforma RAAN, dar au refuzat să intre la lucru.

Aceștia au organizat un protest spontan în fața unității, huiduind si fluierând în momentul în care angajații de la birouri intrau în sediu, pentru faptul că nu li se alătură.

Oamenii au declarat că sunt nemulțumiți, pe de o parte de faptul că nu au primit salariile care ar fi trebuit să le intre în conturi în data de 25 februarie, iar pe de altă parte, de faptul că nu li se spune nimic cu privire la viitorul lor ca și angajați, în contextul în care se vorbește despre închiderea platformei.

„Totul ne nemulţumeşte, salariile, nu se ştie nimic de situaţia noastră. Ne este teamă că rămânem fără locuri de muncă, avem copii acasă mici, suntem tineri, exact la vârsta când nu ne mai angajează nimeni, nici la pensie nu putem să ieşim. Şi nu se spune nimic concret, că sunt actele în lucru, că nu s-au aprobat, că sunt trimise la Bucureşti şi aşteptăm.”, a declarat o femeie.

„Nu ne-au dat banii de mai multe zile, nu ni s-a spus de ce se întârzie, spun că o s[ ni dea, dar nu se face nimic. De aceea, acum am luat hotărârea să rămânem la poartă să ne anunţe oficial, să ne spună la toţi o dată, că aşa ne tot mint, că se dau marţi, că se dau joi. Este posibil să rămânem şi fără locurile de muncă.”, a spus un alt salariat al RAAN.

„În mod sigur vom rămâne fără serviciu după cum se vorbeşte, dar problema este că nu ne spun nimic, aflăm doar de la radio şanţ, e clar că nu va mai funcţiona, că nu mai au nevoie de apă grea. Problema e că plecăm fără niciun ajutor, fără nimic, asta se aude neoficial, dar să spună clar dacă plecăm în şomaj. Acum se aşteaptă declararea falimentului ca să plecăm acasă fără salarii compensatorii. Banii nu ni se dau, avem rate la bănci, copii la şcoală, ca toată lumea.”, a declarat un alt angajat participant la protestul spontan.

„Dacă veneau şi ne spuneau şi nouă, ne anunţau oficial ce s-a vorbit la Bucureşti era bine, cinci minute erau de ajuns, dar nu vine nmeni să ne spună ceva. Avem datorii, greutăţi, facturi, suntem în cădere liberă.”, a aratat un alt barbat.

În timp ce angajații care ar fi trebuit să intre la serviciu au rămas în fața sediului unității, cei care ar fi trebuit să iasă din tura a III-a au fost nevoiți să rămână peste program, întrucât specificul companiei nu permite părăsirea locului de muncă până ce este înlocuit fiecare angajat de la sectorul de producție.

La protestul spontan nu au participat liderii de sindicat, aceștia aflându-se în Capitală, unde în ședință de Guvern urmează să se discute memorandumul privind închiderea controlată a Combinatului de apă grea care ar reduce problemele de mediu și ar asigura totodată plăți compensatorii și salarii de compleare pentru cei aproximativ 1800 de salariați care ar urma să fie disponibilizați până la jumătatea anului.

Contactat telefonic, liderul Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, a declarat că, în şedinţa de Guvern de miercuri, este posibil să se ia în discuţie problema acestei unităţi economice, a memorandumului care cuprinde paşii privind oprirea controlată a instalaţiilor, dar şi asigurarea finanţării acestei operaţiuni.

„Guvernul trebuie să ia o hotărâre, ori e albă, ori e neagră fiindcă e de neînţeles indiferenţa acestuia. Dacă nu asigură finanţarea, nu putem spune altceva decât că este un Guvern criminal. Vorbim de un gaz foarte periculos, care ucide într-un minut, iar dacă nu este asigurată materia primă pentru aburul tehnologic există pericolul ca acest gaz mortal (n.r. hidrogen sulfurat – gaz emanat de instalatiile Romag Prod) să se cristalizeze, să se solidifice pe instalaţie”, spune liderul de sindicat Florin Rogobete.

Sursa citată anterior a mai arătat că în urma unei discuţii cu reprezentanţii conducererii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, liderului de sindicat i s-a comunicat faptul că întârzirea de salariu este cauzată de faptul că pe primul plan stă asigurarea materiei prime, adică a cărbunelui necesar pentru furnizarea aburului tehnologic, deocamdată nefiind avansată o dată clară la care anajaţii ar putea să primească salariile.

Oana Mitu, Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top