miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

ANGAJAȚII RAAN AU ÎNCEPUT DIN NOU PROTESTELE. GUVERNANTII SUNT IN CONCEDIU

Situație scandaloasă la nivelul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare din Drobeta Turnu Severin. Sute de angajați ai Combinatului de apă grea au refuzat să intre în această dimineață, la lucru, în tura I, nemulțumiți de faptul că restanța salarială se adâncește, iar de luni, unitatea nu mai are cărbune pentru funcționare. Închiderea necontrolată a Combinatului care vehiculează hidrogen sulfurat poate atrage impact de mediu devastator. Liderii de sindicat au purtat discuții în Capitală, la Ministerul Energiei pentru deblocarea banilor necesari închiderii controlate, dar fără rezultat.

DSC00577

Protestul pe platforma Romag Prod de la Halânga a început miercuri dimineață la ora 7, când aproximativ 200 de oameni ar fi trebuit să intre la lucru în tura I. Nemulțumiți că nu au primit salariile de două luni, angajații au refuzat să îi schimbe pe colegii din tura a III-a și au rămas la intrarea în unitate. Pe lângă salarii, cer protecție socială, după închiderea RAAN.

”Pe luna, doua milioane plătesc numai tratamentul de inimă, bolnav de hepatită, operat de hernie de disc și cardiac. Cu ce trăiesc?”, a strigat, revoltat un salariat al Romag Prod.

Oamenii se tem și de faptul că vor f amăgiți când vor începe disponibilizările. Planul prevede să primească venituri de completare cei care vor pleca acasă, nu și cei care ar urma să lucreze la noua unitate care va fi înființată de Primăria Drobeta Turnu Severin pentru asigurarea căldurii iarna aceasta.

”Să primim ordonanța care s-a aprobat cu salariile de completare și să fim disponibilizați toti salariații RAAN-ului, nu că mai rămân 70 sau nu știu câți. Noua entitate care se va înființa, atunci va negocia, cum vor funcționa. Până atunci să primim toate drepturile conform contractului colectiv de muncă.”, a declarat un alt salariat prezent la protestul de miercuri.

Romag Prod nu mai are cărbune pentru funcționarea instalațiilor decât până luni. Furnizorul a oprit livrările din cauza datoriilor neplătite. În aceste condiții, problemele de poluare cu efect transfrontalier sunt inerente, dacă unitatea nu primește de urgență bani pentru achiziția de materie primă și salarii. Banii întârzie însă din cauza unor proceduri care trebuie făcute la Ministerul Energiei și Ministerul de Interne.

DSC00579

”Insecuritatea financiară a oamenilor își spune cuvântul, faptul că de atâta timp salariile nu au fost plătite. Oamenii au datorii, copii la facultăți, băncile îi presează. Faptul că salariile nu au fost plătite la timp i-a adus la disperare. Există un semnal pozitiv, faptul că a fost aprobată ordonanța pentru achiziția de apă grea în valoare de 25 de milioane. E Ordonanța 20/3 august 2015 și problema se pune cât de repede vin acești bani. Am vorbit cu cei de la rezerva de stat, ei vor prelua în momentul în care se va primi acceptul și se va face contractul cu ei.  Pot fi câteva zile, poate fi o săptămână. Problema noastră este de a lua o decizie. Fabrica asta are o cantitate mare de hidrogen sulfurat care trebuie gestionată corespunzător. Înțeleg protestul oamenilor, nu mă pot opune la așa ceva, este dreptul lor dar trebuie gestionate și aceste instalații, și această cantitate de hidrogen sulfurat, trebuie scoasă, evacuată în siguranță, pentru a nu crea victime. Asta este problema care mă frământă la ora actuală.”, a declarat miercuri directorul Romag prod Ervin Watzlawek.

RAAN datorează Complexului Energetic Oltenia suma de 128.582.978 lei pentru cărbunele energetic livrat. Liderii de sindicat spun că suma de 25 de milioane de lei necesară achitării unei părți din datorii penru reluarea livrării, plății salariilor și continuarea activităţii a fost repartizată la Ministerul Afacerilor Interne, dar nu a fost deblocată. Contactat miercuri, liderul Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete a declarat că se află în Capitală, la Ministerul Energiei în vederea încercării unor discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor ca banii să se declocheze. Cea mai mare problemă este, potrivit acestuia că reprezentanții Guvernului care știu situația delicată a RAAN sunt în concediu, iar problema s-ar putea rezolva abia spre sfârșitul lunii august.
Oana Mitu
 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top