miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

ANGAJATII RAAN PRIMESC PLATI COMPENSATORII

Salariaţii RAAN care urmează să fie disponibilizaţi vor primi salarii compensatorii pe o perioadă de maximum doi ani de zile, în funcţie de vechime. În şedinţa de guvern de miercuri s-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care prevede acest lucru. De asemenea a fost aprobat şi nivelul maxim al cantităţii de apă grea destinat reactoarelor 1-4 de la Cernavodă, şi s-a ajuns la concluzia că stocurile sunt suficiente, lucru ce ar însemna că Guvernul nu mai are nevoie de apă grea.

raan

Două ordonanţe de guvern care vizează RAAN-ul au fost adoptate miercuri în cadrul şedinţei de guvern. Una dintre ele se referă la acordarea de plăţi compensatorii pentru salariaţii care urmează să îşi piardă locurile de muncă în urma reorganizării.

„Protecţie socială înseamnă venit de completare conform ordonanţei 36, 24 de luni pentru vechime mai mare de 24 de ani.”, a declarat joi, liderul Sindicatului Romag Pord, Florin Rogobete.

Întrebat cu privire la numărul angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi, Rogobete a arătat că deocamdată nu s-a stabilit.

“La partea cu disponibilizările nu s-a stabilit însă. La ROMAG PROD nu s-a stabilit încă deoarece există controverse privind numărul de persoane care trebuie să asigure mentenanţa şi agentul termic la TERMO. Se poartă discuţii şi aceste discuţii vor fi şi cu comitetul creditorilor.”, a mai spus Rogobete.

O altă ordonanţaă adoptată s-a referit la stabilirea nivelului maxim al produsului apă grea destinat unităţilor 1 – 4 de la Centrala de Cernavodă. Cu alte cuvine, RAAN-ul rămâne fără principalul client, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, întrucât s-a atins nivelul maxim al stocurilor de apă grea, lucru ce înseamnă închiderea Romag Prod.

Ministerul Energiei a mai precizat că decizia de oprire controlată şi în condiţii de siguranţă a producţiei de apă-grea aparţine exclusiv conducerii operatorului economic, respectiv administratorul judiciar şi creditorii RAAN. Administratorul judiciar al RAAN, firma Tudor şi Asociaţii, a precizat pentru Ziarul Financiar  că planul de reorganizare a Regiei prevede continuarea activităţii după 30 iunie, dată de la care guvernul nu va mai cumpăra apă grea:

„Cel puţin din punctul nostru de vedere, nu poate fi vorba de o oprire a activităţii la 30 iunie 2015 şi de o disponibilizare în masă a angajaţilor RAAN.“, se arată într-un comunicat de presă al firmei “Tudor şi Asociaţii”, citat de Ziarul Financiar.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013 din cauză că nu şi-a mai putut plăti datoriile către stat şi furnizori. Înainte de data intrarea în insolvenţă RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi. Numărul acestora este în prezent de circa 2.300. Compania avea la momentul intrării în insolvenţă datorii de 680 mil. lei, însă în perioada insolvenţei a mai acumulat datorii de alte zeci de milioane de lei. Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top