vineri , 30 iulie 2021
NEWS ALERT

APEL CATRE FERMIERI! TERMENUL DE DEPUNERE A CERERILOR PENTRU SUBVENTII A FOST PRELUNGIT

Peste 300 de fermieri din Mehedinti au format cozi la Centrul APIA din Drobeta Turnu Severin pentru a depune dosarele in vederea obtinerii subventiei pentru ovine, caprine si bovine, oamenii fiind revoltati ca nu au fost informati cu privire la faptul ca termenul de depunere a documentelor a fost prelungit pana pe data de 20 iunie.

_DSC0538Unii fermieri au venit de la 50, 70 kilometri distanta, inca de marti dimineata de la ora 4 la Centrul APIA pentru a depune cererile pentru subventiile pentru ovinele, caprinele sau bovinele pe care le cresc.

S-au grăbit fiindcă voiau să se încadreze în termenul iniţial anunţat de autorităţi, de 30 mai, fără să ştie că acest termen s-a prelungit până la data de 20 iunie.

„Nu ne spune nimeni nimic când să venim, îşi bat joc de noi, pierdem cursele, pleacă şi noi nu avem cu ce să ne ducem acasă. Mai cheltuim alţi bani, ori avem ori nu avem, salariu nu avem, pensie nu avem, nu avem nimic. Animalele le lăsai cu o vecină, dacă poate să le dea drumul bine, dacă nu stau acolo închise, ce să facem? Asta e. De azi-dimineaţă de la ora 8,00 stăm aici şi nu ştiu dacă îmi vine rândul”, spune cu năduf o femeie.

aglomeratie apia 1Oamenii se plâng fie de faptul că agenţii agricoli de la primării nu se îngrijesc să-i informeze ori de prestaţia medicilor veterinari.

„Am venit de la 100 de kilometri şi stai aici şi mergi acasă înapoi cu treaba nerezolvată. Uşile stau închise, n-ai voie fără bilet de ordine de aici. Animalele le lăsai singure. Trebuia de acolo de la medicul veterinar să ne dea toate actele, nu să le trimită ei aici prin fax, nu să ne ţină pe noi pe aici. Plăteşti bani pe toate părţile”, spune revoltat un fermier.

„Mori acolo stând pe scări, ce să faci? Agenţii agricoli de la primărie aveau obligaţia pună un afiş că s-a prelungit acest termen ca să nu vină toţi oamenii grămadă până la 30 mai . Sunt salariaţi ai primăriei şi datoria lor era să facă asta. E bătaie de joc pentru ţărani. Noi totdeauna suntem umiliţi”, se plânge o altă femeie.

aglomeratie apia 2Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, Cornel Stroescu, spune că asociaţia a făcut demersuri pentru ca acest termen să fie prelungit fiindcă în caz contrar ar fi însemnat ca mulţi fermieri să nu poată să depună aceste documente.

cornel stroescu„Perioada depunerii documentelor pentru subvenţia la cap de animal a fost prea scurtă. Noi am făcut sesizări către Minister să prelungească acest termen fiindcă era imposibil ca toţi fermierii să depună cererile având în vedere că la APIA sunt prea puţini angajaţi. Într-adevăr, aseară s-a hotărât prelungirea termenului pentru depunerea documentelor până în data de 20 iunie”, a declarat Cornel Stroescu.

aglomeratie apia 3În total, în Mehedinţi sunt 6300 de fermieri, care trebuie să depună cererea unică de plată pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehniei. Până la această oră şi-au depus cererile circa 1800 de persoane, medie pe zi fiind de 300 de dosare.

„Am trimis fax către toate primăriile şi am anunţat ca oamenii să vină fără probleme până în data de 20 iunie. Până acum s-au primit 1800 de cereri, au mai rămas aproximativ 4300, o medie pe zi de 300 de cereri. Noi am luat măsuri, am specializat lucrători şi de la alte sectoare pe această aplicaţie ca să nu mai fie aglomeraţie”, a precizat Anghel Docea, director adjunct APIA Mehedinţi.

Corina Macavei

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top