sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

AUTORITĂȚI ÎN ALERTĂ: EPIDEMIE DE HEPATITĂ A ÎN COMUNA MEHEDINȚEANĂ GRUIA

Autoritățile sanitare din Mehedinți sunt în alertă după ce într-o localitate cu o comunitate mare de romi a izbucnit un focar de hepatită. Inițial, în urmă cu câteva săptămâni doi copii au fost depistați ca purtători ai virusului hepatic A, iar în scurt timp, cazurile au ajuns la 37.

4-hepatita-610x350-ftPrimele cazuri de hepatită în comuna Gruia au apărut după data de 15 august. Copiii au fost internați în spitalul din Drobeta Turnu Severin, iar cei care intraseră în contact cu ei au fost vaccinați. Chiar și așa, când a început școala, focarul s-a extins, astfel că acum, sunt clase unde lipsesc jumătate din elevi.

Pentru că nu au avut suficiente doze de vaccin, autoritățile sanitare au cerut  județelor învecinate.  Virusul hepatic A sau boala mâinilor murdare ajunge în organism prin contact direct cu persoanele bolnave, prin consumul de apă neconformă din punct de vedere epidemiologic, prin mâinile murdare, sau prin infecții în zone engemice ce nu respectă igiena personală sau alimentară.

Virusul a agitat spiritele în comunitatea romă. În timp ce parte din ei dă vina pe autoritățile locale că nu gestionează problema gunoaielor, unii dintre ei recunosc că s-au îmbolnăvit pentru că nu se spală.

Imediat ce a izbucnit focarul, s-au făcut teste la apa din sistemul centralizat. Pentru că s-a constatat că aceasta nu este tratată cu clor și are o concentrație a nitraților peste limita legală, Direcția de Sănătate Publică Mehedinți a amendat Primăria cu suma de 3 000 lei. În plus, autoritățile monitorizează în permanentă focarul. În pericol sunt în continuare copiii care contactează virusul cel mai ușor. Comunitatea roma din Gruia numără 400 de minori.

Oana Buzatu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top