miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

AVERTIZĂRI DE COD GALBEN ŞI PORTOCALIU PE DUNĂRE

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o evrtizare cod galben de creşteri ale debitelor pe Dunare care intră în vigoare sâmbătă, la ora 6.00, de luni, aceasta fiind schimbată în cod portocaliu, pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) – Zimnicea (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman).

Poza-Furtuna-pe-Dunare_33Astfel, potrivit textului avertizării, în perioada 17.05.2014, ora 06:00 – 26.05.2014, ora 18:00 se aşteaptă creşteri de debite şi niveluri  cu  depăşiri ale cotelor de apărare pe fluvial Dunărea.

Codul galben este valabil începând cu data de 17.05.2014 ora 06:00 pe Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) – Zimnicea  vizate fiind localităţile riverane fluviului din judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman.

Începând cu data de 20.05.2014 ora 06:00, avertizarea este valabilă pe Dunăre pe sector aval Zimnicea (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomita, Constanţa , Galaţi şi Tulcea).

Situaţia se agravează pe Dunăre, începând cu data de 19.05.2014 ora 06:00 când se instituie COD PORTOCALIU pe Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) – judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman).

Hidrologii susţin că momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de  exploatare al S.H.E.N. Porţile de Fier.

“Prognoza debitelor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară are un grad ridicat de incertitudine în acest moment datorită variaţiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenţii Dunării, generate de severitatea excepţională a fenomenelor hidrometeorologice mai ales din bazinele hidrografice ale afluenţilor principali ai Dunării (Sava şi Morava).”, mai arată hidrologii.

Ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia – Herţegovina au generat viituri excepţionale care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituit în Serbia şi Bosnia – Herţegovina, la nivel naţional, starea de alertă.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top