miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

BORZA ÎI AMENINȚĂ PE CEI CARE AU DEVALIZAT RAAN! CE SOLUȚII PROPUNE PENTRU ÎNCĂLZIREA ORAȘULUI, LA IARNĂ

Remus Borza, lichidatorul judiciar al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare din Drobeta Turnu Severin îi amenință cu dosare pe cei care au dus la prăbușirea celui mai mare producător de apă grea din lume. Firma condusă de Borza a fost desemnată să se ocupe de valorificarea activelor colosului industrial, după ce Curtea de Apel a pronunțat falimentul săptămâna trecută. La RAAN, de-a lungul timpului s-au făcut diverse investiții ale căror prețuri au fost supraevaluate chiar și de 50 de ori față de prețul pieței.

intalnire raan

RAAN a intrat în faliment săptămâna trecută și chiar dacă Remus Borza a refuzat inițial să accepte ca firma sa să se ocupe de lichidarea platformei, nefiind specializată pentru faliment ci doar pentru insolvență, în cele din urmă a acceptat. Spune că una dintre priorități este ca cei care au dus la prăbușirea companiei să fie deferiți justiției.

”Măcar în al 12-lea ceas am venit să facem dreptate, să deferim justiției pe toți aceia care au băgat mâna până la cot în ultimii 15 ani și s-au îndestulat din averea și patrimoniul unei regii a statului român.  Chiar și în faliment putem să întreprindem acele măsuri pentru că din punct de vedere penal faptele sunt de o gravitate deosebită, ele nu se prescriu chiar așa, de pe o zi pe alta și aici vorbim de acțiuni care au prejuciciat compania de ordinul sutelor de milioane de lei șio acei oameni care fac pe lupii moraliști, care ne dau nouă sfaturi de moralitate, de integritate și de management, dar care erau implicați în trecut în acest jaf organizat de la RAAN, vor trebui să plătească.”, a declarat Remus Borza, miercuri, la Drobeta Turnu Severin.

De-a lungul timpului, RAAN a fost căpușată prin firme care au făcut investiții și lucrări la prețuri supraevaluate. Spre exemplu o instalație de evacuare în șlam dens de pe platforma Romag Termo care a fost licitată la prețul de 172 milioane de lei, de către firma lui Georgică Cornu din Timișoara, ar fi ajuns să coste 341 de milioane dacă ar fi fost finalizată. Numai că nu s-a întâmplat așa, întrucât lucrarea nu s-a încheiat nici până în prezent, deși constructorul CONFORT SA a încasat ilegal, spun procurorii DNA, garanția în valoare de 23 de milioane de lei. De asemenea, corpul de control al Guvernului a descoperit că tariful de închiriere a unei schele a fost negociat la RAAN, la 0,61 lei pentru un metru pătrat pe oră, adică de 50 de ori mai mare decât pe piaţa liberă. O altă lucrare care prevedea înlocuirea unor ţevi a ajuns să coste 5,7 milioane de lei, adică 878 de lei pe metrul de ţeavă, de 4 ori mai mult decât preţurile de pe piaţă. Sunt doar câteva exemple din jafurile de la RAAN. Lichidatorul judiciar promite că în cel de-al 12-lea ceas, activele RAAN vor fi vândute la prețul pieței.
”În faliment, de regulă, activele se subevaluează și se vând preferențial, tot pe sub masă. Ar fi o altă nedreptate. Ar fi o altă nedreptate cu această regie, această societate emblematică a statului român chiar și în cel de-al 12-lea ceas. S-o prăduim în continuare pe doi lei. Tot ceea ce vom vinde, vom vinde în proceduri transparente și competitive în baza unor evaluări făcute de firme reputate.

Borza susține că pentru valorificarea activelor Regiei este nevoie de desecretizarea mai multor documente tehnice, întrucât unitatea este una strategică. Odată cu declararea falimentului RAAN, și municipiul Drobeta Turnu Severin risca să rămână fără apă caldă și căldură, la iarnă, dar lichidatorul judiciar spune că sunt soluții care vor fi puse în aplicare în parteneriat cu Primăria Drobeta Turnu Severin. Edilul ales, Marius Screciu spune că cea mai bună variantă juridică pentru alimentarea cu apă caldă și căldură a municipiului Drobeta Turnu Severin, este unul dintre cazanele de la Romag Termo, dar pentru acest lucru este nevoie de acordul creditorilor companiei. În plus, și municipalitatea este dispusă să găsească soluții pentru finanțarea combustibilului, deși acesta ar trebui asigurat din înasările Serviciului de Termoficare.

”Domnul Borza și-a arătat disponibilitatea ca Termocentrala să funcționeze și în această iarnă, ca variantă de rezervă în momentul în care firma care a preluat căldura, termoficarea orașului, nu va reuși să își termine investiția. Dânsul găsește ca și variante, ca din punct de vedere juridic, ori să fie o firmă care să fie asociată cu Primăria și cu firma care a preluat investiția, sau ca și creditorii să fie de acord ca și în această iarnă, RAAN-ul să furnizeze în continuare căldură, partea de termoficare sau o a treia variantă: să creeze o firmă cu capital 100%  la RAAN care să preia și licența și tot ce înseamnă posibilitatea de a asigura termoficarea orașului. Eu îi mulțumesc pentru disponibilitate, nu a venit aici să dea cu barda, să dărâme tot ce s-a clădit în ani de muncă ci să găsească soluții și în numele severinenilor, eu îi mulțumesc personal. Urmează să avem un drum lung în această vară, împreună cu cei care ne reprezintă la nivel legislativ, deputați, senatori, împreună cu domnul prefect, să căutăm soluții și la nivelul Guvernului pentru că nici una dintre aceste soluții nu va fi ușor de pus în practică.”, a explicat Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, cel care a participat miercuri la întâlnirea cu lichidatorul judiciar al RAAN, împreună cu prefectul județului, Cristi Pavel.

Compania mai are 700 de salariaţi, însă vor fi păstraţi numai aceia care vor asigura paza, mentenanța apei grele şi conservarea bunurilor.  RAAN înregistrează acum datorii de peste 1,3 miliarde lei și are pe stoc apă grea în valoare de 1,2 miliarde de euro care aparține statului român. 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top