duminică , 23 ianuarie 2022
NEWS ALERT

CINE CÂŞTIGĂ ŞI CINE PIERDE DIN DEVERSĂRILE CONTROLATE?

Lacul de acumulare de la Orşova a fost golit controlat de autorităţi prin pornirea deversoarelor de la Porţile de Fier I. Astfel, în amonte de baraj, peisajul este unul dezolant, Dunărea având cote scăzute, iar faleza  fiind plină de resturi şi gunoaie de toate felurile. Practic zonele de pe faleză care în mod normal sunt acoperite de apă acum sunt uscate şi chiar unele ambarcaţiuni au rămas pe uscat.

dunarea secata 1

Viitura care se aşteaptă pe fluviul Dunărea este motivul pentru care s-a început deversarea la Porţile de Fier I, măsura fiind convenită cu autorităţile din Serbia printr-un acord, în vederea protejării localităţilor din amonte de Porţile de Fier.

dunarea secata

Aşa se face că în urmă cu două zile au început deversările, cotele au fost deja scăzute controlat… iar viitura nu mai vine. Nu că s-ar plânge cineva că ne ocoleşte sau întârzie dezastrul, dar de ce a fost nevoie de deversări rapide la Porţile de Fier pentru ca tot debitul să ajungă în aval şi să inunde sute de hectare de culturi agricole? Dacă tot vorbesc autorităţile despre deversări controlate, de ce nu se deversează treptat, astfel încât efectul asupra localităţilor din aval să fie limitat? Unde este susţinerea de care politicienii şi autorităţile îi asigură pe agricultori? În cursul zilei de sâmbătă, în timp ce Orşova era secată, în zona Salcia, Dunărea a crescut aproape un kilometru peste terenurile cultivate cu grâu. La fel şi la Gârla Mare. Având în vederea că viitura se aşteaptă în jurul datei de 22 mai, timpul necesar măsurilor controlate eficient era suficient, prin Hidrocentrala de la Porţile de Fier, astfel încât debitul să fie suportat de canalul Dunării şi în aval de Porţile de Fier. Dar nu-i aşa?, Cine să se decidă pentru acest judeţ vizat de toate nenorocirile ultimilor ani? Sau poate deversările sunt controlate în interesul unor băieţi deştepţi, care câştigă indiferent de regim sau situaţie? La debite de 12 000 mc/s Hidroelectrica încetează producţia de energie. A declarat-o chiar Remus Borza, fostul administrator judiciar.

deversoare portile de fier

„Înregistrăm debite de 12.000 de metri cubi pe secundă. La peste 8.000 nu este rentabil să uzinezi pentru că nu există cădere. Mai bine deversezi în bazinul inferior fără să pui turbinele în funcţiune. În aceste zile Hidroelectrica merge pe pierdere pentru că Porţile de Fier 1 şi 2 asigură, în mod normal, circa jumătate din producţia totală a companiei, cantitate de energie pe care acum n-o producem.”, declara Remus Borza în aprilie 2013.

Dunărea ar putea atinge maximul prognozei în data de 22 mai, când se aşteaptă 13 500 mc/s. Viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România. Cine câştigă şi cine pierde dacă Hidroelectrica nu produce curent electric în această perioadă?

Codul portocaliu este valabil pentru sectorul Porţile de Fier-Zimnicea şi este în vigoare până pe 26 mai.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top