miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

CINE SE IMPLICA PENTRU REFACEREA SISTEMULUI DE IRIGATII IN JUDETUL MEHEDINTI

Sistemul de irigaţii din Mehedinţi poate fi refăcut dacă autorităţile judeţene şi cele locale se implică. Presedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, Cornel Stroescu a solicitat o întâlnire cu reprezentanţii structurilor care ar trebui să gestioneze refacerea reţelei secundare a sistemului în judeţul Mehedinţi. Discuţia ar urma să aibă loc în cursul zilei de luni, la sediul Palatului Administrativ. Refacerea sistemului de irigaţii este o prioritate în judeţul Mehedinţi, mai ales că la nivel naţional, de la bugetul de stat s-au alocat peste un miliard de euro pentru refacerea infrastructurii primare. Judeţul Mehedinţi a fost selectat să primească fonduri, dar este nevoie de implicare pentru refacerea infrastructurii secundare.

irigatii

Într-o adresă transmisă de Asociaţia Producătorilor Agricoli către Prefectura Mehedinţi, Cornel Stroescu spune că la masă, pentru discuţii ar trebui să se aşeze reprezentantii Consiliului Judeţean, cei ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, ai Direcţiei pentru Agricultură, dar şi reprezentanţii primariilor în care au fost amenajate sisteme de irigaţii.

cornel stroescu„Judeţul nostru a fost selectat pentru amenajarea infrastructurii primare pe sectoarele Crivina – Vânju Mare şi Izvoare – Cujmir. Avem aproape 80 000 de hectare pe care a fost deja amenajat sistemul, putem să atragem bani. Putem avea producţie şi locuri de muncă pe sudul judeţului.Pentru infrastructura secundară trebuie să avem cât mai multe organizaţii în judeţ, pentru reabilitarea antenelor, hidranţilor şi ce mai cuprinde această parte. Vor fi un milion de euro, bani nerambursabili, pentru fiecare organizaţie, bani care pot fi atraşi prin depunerea de proiecte pentru infrastructura secundară. Pentru cea primară, după ce se va face un studiu de fezabilitate, probabil vom primi câteva zeci de milioane de euro.”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, Cornel Stroescu, cel care în calitate de preşedinte al Camerei Agricole Naţionale a discutat la Ministerul Agriculturii despre posibilitatea ca judeţul Mehedinţi să primească bani pentru sistemul de irigaţii.

O altă etapă în refacerea sistemului de irigaţii este atragerea de fonduri pentru infrastructura secundară. Banii se pot primi prin intermediul unor organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI). Propunerea lui Cornel Stroescu este ca fiecare astfel de organizaţie înfiinţată  să cuprindă fermierii care lucrează o suprafaţă totală de o mie de hectare ca să îndeplinească cele mai multe dintre criteriilede eligibilitate.

„Aceste organizaţii trebuie să se formeze din rândul fermierilor care lucrează pământul pe acel areal al organizaţiei. La noi au fost înfiinţate 15 sau 17 asociaţii, acestea trebuie transformate în organizaţii şi bineînţeles o să încercăm să facem mai multe ca să atragem cât mai multe fonduri europene în judeţ.”, a mai spus Cornel Stroescu.

Fiecare astfel de Organizaţie a Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii care se va înfiinţa poate depune proiect în vederea accesării sumei de un milion de euro pentru infrastructura secundară.

Oana Buzatu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top