luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

CLISURA DUNĂRII ÎN PLINĂ DEZVOLTARE: INVESTIȚII PRIVATE DE MILIOANE DE EURO, ÎN ULTIMII ANI

Zeci de pensiuni și sute de case de vacanță, un total de mai bine de 200 de spații de cazare construite în ultimii ani, transformă clisura într-o zonă turistică în plină dezvoltare.

Poate cea mai nouă destinație turistică a României, Clisura Dunării atrage anual nu doar zeci de mii de turiști, ci foarte multe fonduri, care merg în investiții ce depășesc câteva milioane de euro. Eșelnița, Dubova și chiar Svinița sunt comunele în care au fost construite cele mai multe pensiuni sau case de vacanță, în ultimii ani. Comuna Eșelnița stă în capul listei în ceea ce privește creștere numărului de spații de cazare, având circa 20 de pensiuni și aproximativ 100 de case de vacanță, folosite de proprietarii lor ca spații de cazare. Printre investitorii care au ridicat la Eșelnița o pensiune cu o găsim de Florentina Muchitsch, alături de soțul său. Pornită inițial de la o casă de vacanță, investiția a ajuns la cincisprezece camere, spune proprietara acesteia. “Zona de dezvoltă din ce în ce mai bine și acesta este unul dintre motivele pentru care am investit aici. În plus, aveam o casă de vacanță, de mai mult timp și o mulțime de prieteni care veneau la noi în concediu, și doreau să își facă concediul în această zonă. Proiectul inițial a fost o extindere a respectivei case, apoi ne-am răzgândit și am ajuns la cincisprezece camere. Cam un milion de euro am investit. După ce am ridicat-o la roșu am așteptat doi ani și am accesat fonduri europene, 200.000 de euro. Apoi, cu bani din afacerile soțului am reușit să o finalizăm și am ajuns la destul de mulți bani investiți aici”, spune Florentina Muchici.

Hotel și restaurant de un million de euro în construcție

Tot în comuna Eșelnița, nu departe de pensiunea My Danube este în construcție un hotel, a cărui valoare, la finalizare va depăși un million de euro, după cum susține investitorul, un om de afaceri din Timișoara, care dorește să își extindă  afacerile în turism.

Foarte aproape de această investiție care funcționează de patru ani un alt dezvoltator are în construcție o pensiune cu facilități multiple de petrecere a timpului liber, dar și un restaurant cu specific libanez, în valoare de un milion de euro, după cum spune omul de afaceri timișorean.

Despre dezvoltarea turistică a Eșelniței, în utimii ani ne vorbește și primarul comunei, Marius Vâșcă. “Acum cincisprezece ani, pe toată Clisura Dunării, aferentă UAT Eșelnița era o singură pensiune. În ultimii cincisprezece ani, a fost o explozie, s-a început construcția pe stânga și pe dreapta drumului, deja la apă nici nu mai sunt terenuri, mai sunt foarte puține, am ajuns la un număr de aproximativ 100 de facilități de cazare, case de vacanță, pensiuni turistice, ca pensiuni sunt 20 – 30 de pensiuni organizate ca societate cu răspundere limitată (SRL), multe, peste 50 sunt case de vacanță transormate apoi de proprietari în facilități turistice și se continuă, se construiește, emitem noi autorizații de construcție, nu trece lună fără patru, cinci autozizații de construcție în zona respectivă. Cred că s-au investit milioane de euro, vă dau un exemplu, o pensiune ajunge la 200.000 de euro, minim, ca să fie dată în folosință. Dacă s-au făcut 100, vă dați seama, plus că mai sunt și case particulare, nu neapărat pensiuni” spune edilul Eșelniței.

Pensiuni de până la 500.000 de euro și la Dubova

Deși sunt investiții ceva mai mici, și la Dubova, vorbim de o dezvoltare cel puțin la fel de importantă. Clubul Vela și hotelul proprietarilor craioveni este, cu siguranță, una dintre cele mai importante investiții din această comună, în ultimii ani. Mai sunt o mulțime de pensiuni ridicate în zona golfului Dubova, dar și în alte locații din comună și chiar la Eibenthall au apărut spații de cazare, dar și un restaurant cu preparate din bucătăria cehă. Chestionat cu privire la investițiile din turism din comuna sa, viceprimarul Cristian Târtea, declară: „:Și zona noastră este în plină dezvoltare și sperăm, ca pe viitor să transformăm comuna Dubova într-o stațiune turistică. Media construcțiilor autorizate, la 4 – 5 autorizații pe lună. Avem un număr de cinci pensiuni, turistice, prin fonduri europene, iar restul sunt case de vacanță, case țărănești în care oamenii cazează pe timp de vară turiști, pentru că din asta cam trăiesc locuitorii aici. Cei care au venit și construiesc aici sunt din alte zone ale țării din orașele mari din Craiova, Timișoara. Sunt investiții între 200.000 și 500.000 de euro” spune viceprimarul din Dubova.

Spectacolul naturii atrage turiștii

La pachet cu pensiunile, s-a diversificat în ultimii ani oferta de agrement, care tot investiții înseamnă: “Au început să apară dezvoltări și pe orizontală, la fiecare ramură, adică pe cazare, au început să apară tot mai multe restaurante, potrivit necesităților și solicitărilor, pentru că cererea stabilește oferta, dar au apărut și oferte de agrement, parcuri de distracție, sau agrement pe bază de ATV-uri, și multe altele“, spune Alin Subțire, un investitor, localnic, de această dată, în Clisura Dunării. Sunt mai mulți factori care au contribuit foarte multe la dezvoltarea turismului din Clisura Dunării. În primul rând vorbim de peisajele spectaculoase, de combinația perfectă apă, munte, de Defileul fluviului, cel mai frumos din Europa. Trebuie trecut la acest capitol, fără  chipul lui Decebal sculptat în stâncă la Mraconia, cel mai mare basorelief de pe bătrânul continent, care i se datorează lui Iosif Constantin Drăgan și sculptorului său, Florin Cotarcea, care alături de o echipă de 11 alpiniști a realizat una dintre cele mai impozante sculpturi, care a atras în zonă milioane de turiști, în ultimii ani

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top