joi , 17 iunie 2021
NEWS ALERT

COMUNA EŞELNIŢA A FOST MĂTURATĂ DE VIITURĂ. IMAGINILE DEZASTRULUI

Două persoane dispărute, peste 20 de case grav avariate şi patru distruse complet. Este un prim bilanţ provizoriu pe care l-au făcut autorităţile la Eşelniţa, comuna care a fost luni măturată de viitură. Au fost afectate sistemul de canalizare şi de alimentare cu apă, precum şi reţelele de electricitate şi de telefonie. Practic localitatea este izolată de municipiul Orşova, pentru că  podul de la intrare în Eşelniţa a fost rupt.  De asemenea, podul de la Ilişova, de pe DN 57, la graniţa cu judeţul Caraş Severin este rupt în urma inundaţiilor din urmă cu două săptămâni. Localnicii au încercat luni să îşi cureţe casele de mâl şi cer apă şi alimente.

pod rupt la Eselnita

Dezastrul de la Eşelniţa după viitura de luni se vede chiar de la intrarea în comună, unde un pod de pe drumul naţional 57 a fost rupt.

casa distrusa la Eselnita

casa distrusa la Eselnita 2

Cei care au trăit viitura de luni şi au văzut cum casele cad precum frunzele măturate de vânt îi mulţumesc lui Dumnezeu că au scăpat cu viaţă. Nu la fel s-a întâmplat şi cu un bărbat de 54 de ani şi o femeie de 70, care au fost luaţi de viitură. Căutările rudelor au fost zadarnice. Pârâul Eşelniţa este cel care s-a umflat cum nimeni nu ar fi crezut. Dacă până luni albia acestuia avea trei metri, viitura a făcut ca pârâul să se reverse peste 50 de metri, astfel încât patru case au fost distruse.

alte case distruse

 

fabrica de jucarii

drum distrus

Chiar dacă apele s-au retras, în urmă a rămas mâl, dar şi crengi de copaci şi alte resturi aduse de pe versanţi. Oamenii au început marţi să cureţe gospodăriile şi casele. De partea cealaltă, pompierii au zeci de ore de când intervin în sprijinul oamenilor.

masina in apa

Primarul comunei Eşelniţa, Ioan Ciuru a declarat luni, că bilanţul provizoriu este dramatic mai ales că viitura a luat două vieţi. Patru familii au rămas fără locuinţe şi au cerut case modulare în care să se adăpostească. În cele peste 20 de locuinţe afectate grav de inundaţii locuiau 31 de persoane, 15 dintre acestea neavând în momentul de faţă unde să se adăpostească. Alte patru case şi patru immobile care aparţineau unor agenţi economici din localitate au fost distruse complet.

viitura

„Avem patru familii care au solicitat case modulare în care ar urma să locuiască aceste 15 persoane. Am luat legătura cu Prefectura Mehedinţi şi aşteptăm să rezolvăm solicitările, celelalte persoane ale căror locuinţe au fost distruse locuiesc la rude. Putem spune că nicio casă din cele 900 din comuna Eşelniţa nu a scăpat fără să fie afectată de viitură”, a declarat Ioan Ciuru.

pompieri la eselnita

La Eşelniţa, au fost afectate sistemul de alimentare cu apă, sistemul de canalizare, dar şi reţeaua de electricitate şi telefonie. Oamenii nu au apă de băut şi nici pâine. În cursul zilei de marţi au venit două transporturi de ajutoare, dar care sunt insuficiente.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top