miercuri , 27 octombrie 2021
NEWS ALERT

CUM AU AJUNS SOȚIA PRIMARULUI DIN BÎLVĂNEȘTI ȘI PRIMARUL DIN GODEANU SĂ FIE TRIMIȘI IN JUDECATA DE DNA

Un consilier de la APIA Mehedinţi și primarul comunei mehedințene Godeanu, Ion Gheorgheci au fost trimiși în judecată de DNA Craiova după ce funcționara, care este soția unui alt primar din Mehedinți l-ar fi ajutat pe ediul din Gogeanu să obţină în mod ilegal fonduri nerambursabile.

terenPotrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar a primarului comunei Godeanu, Ion Gheorgheci pentru mai multe infracțiuni în formă continuată, precum:  folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de europene (5 acte materiale), înșelăciune (5 acte materiale), – fals intelectual (11 acte materiale),  fals material în înscrisuri oficiale (21 acte materiale) și  uz de fals (3 acte materiale). În cazul consilierului principal din cadrul APIA Mehedinți, Nuțica Gâdea, care este și soția primarului comunei mehedințene Bîlvănești, Anghel Gîdea, procurorii au dispus trimiterea în judecată pentru: complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), complicitate la înșelăciune (5 acte materiale), instigare la infracțiunea de fals intelectual (6 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (3 acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (21 acte materiale), toate în formă continuată. În rechizitoriul întocmit de procurori, se arată că în perioada 2009-2013, Nuţica Gîdea a înlesnit, prin întocmirea de documente şi furnizarea de informaţii, obţinerea de către Ion Gheorgheci de la APIA-Centrul Judeţean Mehedinţi de fonduri nerambursabile în numele tatălui acestuia din urmă, în valoare de peste 1.450.000 de lei din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul naţional, pentru o suprafaţă de 198 de hectare.

Din fondurile obţinute nelegal, aproximativ 500.000 de lei, adică 35% din sumă, i-ar fi revenit funcţionarului APIA Nuţica Gîdea, susţin procurorii.

Conform aceleiaşi surse, în perioada 2009-2013, în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile de la APIA, Gîdea l-a determinat pe Gheorgheci să întocmească în fals o serie de înscrisuri (adeverinţe şi tabele).

„Pe adeverinţele ce poartă ştampila Primăriei comunei Godeanu şi depuse de Gheorgheci Ion în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile, inculpata a făcut menţiuni nereale şi l-a determinat pe acesta să întocmească registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document ţinut în paralel şi care conţine menţiuni necorespunzătoare adevărului, în vederea justificării suprafeţelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept”, se arată în comunicat.

Potrivit DNA, în anul 2014, în urma efectuării de verificări de către APIA – Direcţia antifraudă control intern şi supracontrol, Gîdea l-a determinat şi l-a ajutat pe Gheorgheci să întocmească 16 înscrisuri intitulate „declaraţie” şi 5 înscrisuri intitulate „chitanţă”, acte depuse ulterior la APIA. Documentele respective sunt scrise de mână, din acestea reieşind că un număr de 5, respectiv 16 persoane i-ar fi vândut ori încredinţat utilizarea unor suprafeţe de teren, pe o perioadă nedeterminată.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, s-a constituit parte civilă cu suma de 1.426.983,89 lei.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin primarului Gheorgheci Ion și consilierului APIA, Gîdea Nuțica.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Consilierul APIA a fost reținut pe bază de ordonanță de către DNA Craiova în data de 28 iulie 2015, fiind ulterior pusă de judecători sub control judiciar.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top