luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

CUM FINANȚEAZĂ STATUL ROMÂN BOGĂȚIA: SALARII DE NABABI ȘI MAȘINI DE LUX SCUTITE DE IMPOZIT

Un, să-i spunem, dicton destul de prezent pe Facebook și foarte actual, sună cam așa: “Problema acestei planete nu sunt săracii, ci cum să-i săturăm pe bogați”! Afirmația se potrivește perfect unei situații din Mehedinți, unde în numele unui handicap mai mult sau mai puțin dobândit, sute, poate chiar mii de oameni trăiesc într-un lux ieșit din comun, beneficiind de scutiri de impozite și taxe. Și poate că nu ar fi nicio problemă, pentru că închipuită sau nu, boala este a acestor oameni, doar că trăind într-o țară în care milioane  de copii pun capul pe pernă flămânzi, în fiecare seară sau merg la școală nemâncați dimineața, o fi legal, dar parcă nu-i normal și mai ales deloc moral ca având salarii chiar și de 5000 – 6000 sau chiar 8.000 de euro încasate de la stat și mașini de lux la scară să mai ceri și scutiri de impozit pe aceste salarii sau pe autoturismele de zeci de mii de euro și de peste 3000 de cmc.

Handicapul de lux

La capitolul persoane cu handicap, Mehedințiul e campion. 23.000 din cei 250.000 de locuitori ai județului au certificate de handicap. Îi eliminăm din start din această ecuație pe cei care trăiesc de pe azi pe mâine dintr-o biată indemnizație care nu le asigură nici măcar medicamentele și abia supraviețuiesc, pentru că au și fost loviți crunt de soartă cu boli pe care le vor duce în spate până la sfârșitul vieții. Sunt însă, în instituțiile publice din județ, angajați care după ce că încasează zeci de mii de lei din salarii de la stat, au și statut de persoană cu handicap, care le conferă dreptul la sporuri la lefuri, dar și la scutiri de impozit. Instituția sanitară asupra căreia vreau să mă opresc este Spitalul Județean, pentru că acolo, din cei puțin peste 1300 de salariați, 235 sunt încadrați în grad de handicap. Pe lângă scutirea de impozit totală, lunară de 135.000 de lei, pe care nu o plătesc statului, toți beneficiază de un spor de 15 % la salariu, care ajunge la un total de 133.000 de lei. La un calcul simplu vorbim de o sumă adunată de 268.000 de lei lunar, adică mai bine de 3,2 milioane de lei, anual. Cu o sumă de șase ori mai mică – 100.000 de euro, managerul spitalului Orșova, Adrian Cican a amenajat la cele mai înalte standarde ambulatoriul spitalului pe care îl conduce, și l-a dat în folosință, chiar zilele acestea.  

Salarii de nababi de stat, cu sporuri și fără impozit

Aș elimina din această ecuație infirmierele și asistentele, a căror muncă din spitale nu-i deloc ușoară și ale căror salarii sunt rezonabile, unele chiar mult prea mici, în cazul infirmierelor. Dar este cu neputință să nu sară în atenție salariile unor medici care după ce că încasează de la stat venituri între 15.000 și 35.000 de lei, datorită certificatului de handicap sunt neplătitori de impozit și mai primesc și un spor de 15 % la salariu. Adică, la un salariu de 15.000 de lei, un spor suplimentar de 25 % înseamnă 3.700 de lei, în timp ce la un salariu de 35.000 de lei se adaugă un venit suplimentar de mai bine de 8000 de lei. Deci, într-o țară în care un procent mare din populație trăiește la limita subzistenței, tu, salariat al statului duci acasă lunar 45.000 de lei, în condițiile în care ești și administrator de firmă, prestezi la cabinetul privat ori ai și clinică medicală. A nu se înțelege că văd o problemă cu salariile medicilor, ba din contră, cred că munca  și valoarea, acolo unde există, trebuie răsplătite pe măsură, iar creșterea veniturilor acestora era singura soluție ca ei să nu mai plece din România. Însă e greu să nu-mi pun întrebarea! Ce s-a întâmplat cu bunul simț și umanitatea din noi? Pentru că mulți dintre oamenii aceștia conduc și mașini de lux pentru care ar trebui să plătească impozite între 3000 și 6000 de lei și sunt scutiți și de impozite pe locuințele în care stau. Dacă ești beneficiarul unui salariu “modest” de, să spunem, 20.000 de lei pe lună, adică mai mult decât salariul minim pe economie pe un an al unui muncitor, chiar ai nevoie și de certificatul ăla de handicap?

Scutire de impozit pe 500 de mașini de lux

Datorită certificatului de handicap, aproape 9000 de persoane din Drobeta-Turnu-Severin sunt scutite de impozit pe case și mașini. Este vorba de aproximativ  5300 de persoane care nu plătesc impozit pe locuințe și mai bine de 3000 de persoane care nu plătesc impozite pe autoturisme. Interesant este că 500 dintre aceștia sunt scutiți de impozite pe mașini de lux, de la 3.500 de cm cubi în sus, pentru care impozitul depășește suma de 6000 de lei, după cum spun reprezentanții primăriei locale.

Certificate meritate sau inventate?

Aici mai intervine o problemă. E greu să pui sub semnul întrebării suferința unui om, însă la fel de greu este să înțelegi cum o persoană cu certificat de handicap muncește opt ore la spital, mai face și gărzi de noapte, apoi mai merge și la clinica de acasă și repet, are handicap. După cum chiar directorul DGASPC Mehedinți, spunea, înclin să cred că este o problemă și cu modul în care acești oameni și-au obținut acele certificate și mai spun, că așa cum declară Adrian Bidilici, chiar este necesară o anchetă penală a organelor competente, în multe din aceste situații cel puțin absurde.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top