sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

CUM FUNCTIONEAZA CLUBURILE DIN MEHEDINTI

Dezastrul produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Clubul Colectiv din Capitală a sensibilizat milioane de oameni din ţară şi din străinătate şi inevitabil naşte foarte multe întrebări legate de siguranţa localurilor de acest gen. Uşa de evacuare în caz de incendiu era blocată, iar sutele de tineri s-au călcat în picioare să se evacueze pe uşa de la intrare care nu avea decât 80 de centimetri lăţime. 30 de tineri au murit, şialţi 150 sunt în spitalele din capitală. Pompierii spun că în Mehedinţi sunt trei cluburi de acest gen, iar unul funcţionează în aer liber.

colectiv_artificii_11724500Pompierii mehedinţeni spun că au verificat şi au autorizat cele două cluburi în care se organizează concerte cu aglomerări de persoane. Unul se află pe Splai Mihai Viteazul, iar celălalt pe Bulevardul Tudor Vladimirescu din Drobeta Turnu Severin. Alte localuri organizează evenimente mai rar, dar şi acelea îndeplinesc condiţiile de prevenire a incendiilor.

„În judeţul Mehedinţi avem un total de trei cluburi, unul este în aer liber şi funcţionează doar pe timp de vară, iar două funcţionează în spaţii închise. Ambele sunt autorizate din punctul de vedere al securităţii la incendiu. Pe timpul verii când noi am făcut un control al spaţiilor de alimentaţie publică şi au fost cuprinse şi aceste cluburi, acestea erau închise urmând ca la reluarea activităţii, în această toamnă să reluăm şi noi controalele de prevenire.”, a declarat prim-adjunctul ISU Mehedinţi, colonelul Ion Vintilă. 

Când vorbim despre normele care trebuie respectate pentru prevenirea incendiilor, pompierii spun că cel mai important este ca după ce se autorizează cluburile, administratorii să nu intervină asupra schemei de securitate.

„Un local cu o asemenea adresabilitate ar trebui să aibă în primul rând căile de evacuare şi acestea să fie menţinute în stare liberă, pe ele să nu fie amplasate obiecte sau materiale care ar putea împiedica evacuarea în caz de incendiu sau o altă situaţie de urgenţă. O a doua cerinţă ar fi să nu se depăşească capacitatea proiectată a acestor spaţii, a treia cerinţă: să se respecte mobilierul avut în vedere la proiectare şi să nu se pavoazeze sau să nu se antifoneze cu materiale uşor inflamabile. Pratic, în afară de materialele avute în vedere la proiectare, să nu vină cu nimic în plus, pentru că toate acestea sunt în scenariul de securitate la incendiu şi modificările aduse modifică şi scenariul de securitate la incendiu.”, a mai declarat colonelul Vintilă.

Pe lângă respectarea construcţiei autorizate pe parcursul funcţionării localurilor, pompierii mehedinţeni spun că fiecare astfel de club trebuie să aibă cel puţin două stingătoare. Pe de altă parte, în sarcina administratorului sau a acţionarilor firmei rămâne specializarea personalului în prevenirea incendiilor.

„Tocmai s-a modificat legea 307, în 2015. S-a mărit cuantumul amenzilor, acestea ajung undeva la 30 000 lei, dar pe lângă aceasta, se poate pierde avizul sau autorizaţia obţinută, iar funcţionarea fără aviz şi autorizaţie de securitate la incendiu constituie infracţiune.”, a mai spus colonelul Vintilă.

Pompierii mehedinţeni spun că efectuează periodic controale în locaţiile în care funcţionează firme cu mulţi angajaţi sau au adresabilitate largă, astfel că în priul semestru al anului 2015 au dat peste o mie de amenzi în acest sens. ISU Mehedinţi se află din acest punct de vedere pe locul al III-lea pe ţară.

Oana Buzatu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top