marți , 7 decembrie 2021
NEWS ALERT

CUM S-AR REDESCHIDE SPITALELE ÎNCHISE ÎN 2011

Redeschiderea spitalului din Strehaia este una dintre priorităţile celor care vor să conducă destinele oraşului după 5 iunie. Ca să fie sigur că propunerea se poate transpune în realitate, Ioan Giura a cerut informaţii de la responsabilii din sănătate, înainte de a pune obiectivul pe lista de campanie. Răspunsul a venit de la Casa de Sănătate care a transmis paşii simpli care trebuie parcurşi. Conducerea CJ Mehedinţi vrea ca odată cu unitatea spitalicească de la Strehaia să se redeschidă şi cea de la Vânju Mare.

spital strehaia

Redeschidertea Spitalului din Strehaia spre exemplu, presupune trei aspecte importante legate de partea juridical, finanţare şi contractul cu Casa de Sănătate pentru plata serviciilor medicale şi implicit, salariile medicilor.

13223602_1301495209866604_106391984_o

„El astăzi funcţionează ca şi secţie externă a Spitalului Judeţean prin unele documente, o hotărâre a Consiliului Local, o hotărâre de Guvern asupra cărora trebuie revenit şi refăcută personalitatea juridică aşa cum era înainte de 2011. Componenta numărul 2 – finanţarea care va trebui să fie multiplă şi anume va trebui refăcut contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, fapt care este posibil şi confirmat de autorităţile judeţene şi finanţarea pe segmental utilităţilor care trebuie susţinută din bugetul local. Bugetul local al oraşului Strehaia îşi permite astăzi să susţină această finanţare fără eforturi deosebite.”, a declarat Ioan Giura, candidatul PSD la Primăria oraşului Strehaia.

Utilităţile spitalului pot fi plătite atât de la bugetul local cât şi de la bugetul Consiliului Judeţean. În prezent, administraţia judeţeană achită aproximatiov 600 000 lei lunar pentru utilităţile celei mai mari unităţi medicale din Mehedinţi, iar aproximativ 200 000 lei sunt pentru centrul care funcţionează la Strehaia. Costurile ar putea creşte dacă aici vor funcţiona patru secţii, dar nu încât să nu poată fi suportate.

„Ca să funcţioneze ca spitale de sine stătătoare, cum era până în 2010, înainte de a se închide, trebuie să se înfiinţeze ca unitate sanitară cu paturi. Primăria trebuie să facă o adresă către Direcţia de Sănătate Publică şi către Consiliul Judeţean. Împreună trebuie să facă acest lucru. De ce? Trebuie să aibă o viză că pot să funcţioneze ca spitale, ceea ce nu cred că este o problemă pentru că ele au funcţionat ca spitale de la Direcţia de Sănătate Publică şi cu Consiliul Judeţean pentru a putea plăti utilităţile. Restul, vor trebui să vină la CJAS pentru a intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate unde nu va fi niciun fel de problemă.”, a pexplicat preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, Ion Mîţu.

În cazul redeschiderii Spitalului, autorităţile locale nu cheltuie niciun leu cu plata medicilor, întrucât aceştia sunt plătiţi de Casa de Asigurări de Sănătate prin contract. Conducerea Consiliului Judeţean sprijină demersul lui Ioan Giura şi îşi propune să redeschidă şi Spitalul din Vânju Mare.

„E bine că am ajuns într-un punct în care ne dorim toţi să redeschidem aceste spitale, ne dorim medici tineri care, din punctul meu de vedere se vor regăsi în perioada următoare să vină la cele două spitale. În momentul în care se vor redeschide vor redeschide ca spitale orăşeneşti, vor fi în administrarea Consiliilor Locale Strehaia, respectiv Vânju Mare. Nu trebuie să uităm aici, că în perioada 2010 – 2011, Guvernul PDL, condus de Emil Boc, în timp ce preşedinte al Consiliului Judeţean era Marius Bălu, a închis cele două spitale.”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu. 

Ambele spitale s-au închis în anul 2011, odată cu alte 65 de spitale din toată ţara.

Oana Buzatu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top