miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

DADR, APIA ȘI PREFECTURA MEHEDINȚI EVALUEAZĂ PAGUBELE PRODUSE DE SECETĂ. CUM POT FI DESPĂGUBIȚI FERMIERII?

Direcția Agricolă de Dezvoltare Rurală Mehedinți, împreună cu Agenția pentru Plăți și Intervenii în Agricultură, Prefectura Mehedinți și Primăriile au demarat acțiuni de constatare a a calamităților produse în agricultură în județ, de seceta prelungită.

porumb

Potrivit directorului Direcției Agricole de Dezvoltare Rurală Mehedinți, Ștefan Răceanu, comisiile care constată pagubele pe raza județului se formează la cererea primarului comunei respective.

IMAG1203”Conform Legii 54, aprobată pentru completarea Codului Fiscal în 2015, s-au constituit la nivelul comunelor comisii locale pentru constatarea calamităților, formate dintr-un reprezentant al Direcției Agricole, unul al APIA, Finanțele Publice și un reprezentant al Primăriei. Aceste comisii sunt conduse de către primarul localității respective care în funcție de gradul de afectare de secetă a culturilor o convoacă și trec la evaluarea pagubelor, dacă acestea există. Comisiile s-au înființat deja, au fost deja la comunele Tâmna, Vrata, Vânjuleț, Salcia și urmează ca pe măsură ce apar noi solicitări din partea primarilor să se deplaseze comisiile la fața locului.”, a declarat directorul DADR Mehedinți, Ștefan Răceanu.

Directorul DADR Mehedinți a mai declarat că în zona de sud a județului Mehedinți sunt cele mai mari suprafețe de culturi calamitate de secetă, aceasta fiind și cea mai bună zonă agricolă a județului.

Constatarea pagubelor se face atâta timp cât culturile sunt în câmp, iar în condițiile în care temperaturile continuă să fie ridicate, plantele riscă să se usuce. Totul depinde de modul în care se vor mobiliza primarii și vor solicita comisiile de constatare a pagubelor.

În urma evaluării pagubelor, datele centralizate vor fi transmise la Ministerul Agriculturii care ar urma să stabilească modul de despăgubire a agricultorilor.

Cele mai afectate culturi sunt în cazul fermierilor care nu au respectat tehnologia agricolă, în sensul că au întârziat însămânțarea sau nu au ajutat planta în vegetație. Lipsa tehnologiei în agricultură cumulată cu lipsa precipitațiilor poate duce la culturi compromise în proporție de 100%.

Cum ar putea fi despăgubiți agricultorii ale căror culturi au fost afectate de secetă?

Dat fiind faptul că anul trecut fermierii au primit ajutorul de minimis pentru culturi calamitate, cel mai probabil, Comisia Europeană nu va mai aproba acordarea sprijinului financiar în următorii doi ani.

IMAG1201”Sunt zone în care culturile sunt calamitate 100%. Unde s-a făcut tehnologie, sperăm că vom recupera ceva, ceva din investiție, dar cheltuielile în totalitate nu vor fi recuperate nicăieri, pierderi oricum vor fi și anul acesta. Așteptăm să evaluăm în câmp, dacă vom putea recolta ceva. Din ceea ce știu, ajutorul de minimis este pe o durată de trei ani, astfel că dacă am avut anul trecut culturi calamitate și am avut, anul acesta s-ar putea să nu mai primim ajutorul de minimis și nici anul viitor. Asta ne-ar putea pune la pământ. Din câte am înțeles, acolo unde sunt calamități, cum este Mehedințiul, se pot calcula investițiile, ce am cheltuit și conform Comisiei Europene, fermierii pot fi despăgubiți de stat. Știm foarte bine că bani sunt la buget, trebuie să fie însă și dorință.”, a declarat președintele Camerei Agricole Naționale, Cornel Stroescu.

În judeţul Mehedinţi sunt cultivate cu porumb aproximativ 50.000 de hectare, alte 10.000 de  hectare fiind cultivate cu floarea soarelui.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top