luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

DESTINAȚIE DE WEEK-END: OCHIUL BEI SAU LOCUL ÎN CARE PĂMÂNTUL PARCĂ ÎȘI DESCHIDE PLEOAPA, CA SĂ PRIVEASCĂ CERUL

La început de primăvară, vă propun un popas turistic, într-o destinație numai bună de parcurs la sfârșit de săptămână. Un traseu șerpuit prin frumusețile Banatului Montan, care poate fi parcurs nu doar la pas, ci și cu bicicleta și care oferă obiective nu foarte cunoscute, dar uimitor de frumoase, în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, sit UNESCO.

Pornind din locul numit “la Tuneluri”, pe drumul care duce spre Păstrăvărie, drumețul are parte de splendoarea unei văi, mărginite de versanți împăduriți, desigur, puțin săracă în vegetație în această perioadă, dar de un verde splendid în lunile care vor urma. Liniștea locurilor este tulburată doar de trilul divers al zburătoarelor care și-au găsit casă în adâncul pădurii, dar și de susurul tulburător al râului care însoțește tot timpul pașii călătorului. Ceea ce uimește cu adevărat este coloritul albastru-verzui al ochiurilor de apă, în locurile unde râul își odihnește freamătul, după ce a trecut de sălbăticia stâncoasă și se transformă într-un colorit pe care nu l-am mai întâlnit nicăieri.

Primul obiectiv turistic al locului este cascada “La Văioga”, o cădere de apă spectaculoasă de apă de aproximativ 7 metri, considerată una dintre cele mai frumoase din România. Este locul care trezește și mai mult dorința călătorului avid de spectacolul naturii, care mai apoi uimit, pornește să descopere noi și noi frumuseți. Cei aproximativ 3 km care sunt până la păstrăvărie pot fi parcurși și cu mașina, dar ideal este să luați cărăruia la pas, ori cu bicicleta, pentru că doar astfel vă puteți bucura de dansul fascinant al frunzelor ruginii, mișcate de arcușul vântului care adie ușor în simfonia unică a naturii. Puteți avea și întâlniri de taină, neașteptate, cu câte o veveriță jucăușă, care își ascunde sfioasă silueta de ochii curioși și admirativi ai musafirului, îmbrățișând ramurile copacilor sau de o salamandră multicoloră, o specie de amfibieni care își are strămoși și rădăcini încă de acum 160 de milioane de ani.

De la Păstrăvărie, cărarea către punctele principale de atracție ale acestei zone. cascada Beușnția 1 și Ochiul Bei, drumul poate fi parcurs doar la pas sau cu bicicleta. Este un traseu ușor de maxim 60 de minute, care poate fi străbătut lejer de orice drumeț. Cei mai îndrăzneți se pot avânta până la Cascada Beușnița 2. Dar să revenim la Ochiul Bei, lacul de origine carstică de o frumusețe rară, format de un izvor subteran, din care cauză nici nu îngheață niciodată. Foarte frumoase sunt și legendele care îi adâncesc misterul și-i fac povestea și mai interesantă. Legenda spune că lacul s-a format după ce fiul unui renumit conducător turc, în perioada în care Imperiul Otoman stăpânea locurile, un bei care era conducătorul ţinutului, s-a îndrăgostit de fiica unui păstor. Doar că tatăl său nu a fost de acord cu acest lucru și a ordonat ca fata să fie ucisă. De atâta amărăciune, fiul a vărsat atâtea lacrimi, încât a umplut lacul care astăzi îi poartă numele şi care a împrumutat și culoarea ochilor săi. Disperat că fata nu mai poate fi readusă la viaţă, acesta şi-a pus şi el capăt zilelor, în locul în care s-a format lacul. De altfel, lacul și are forma unui ochi cu diametrul de circa 20 – 25 de metri.

O altă legendă spune că un bei turc, pe nume Beg, s-a îndrăgostit nebuneşte de o tânără fată de prin partea locului, pe care a răpit-o şi pe care a închis-o în Turnul Mare din Cheile Nerei. În timpul nopţii, însă, cu ajutorul unei funii, împletită din propria-i rochie, tânăra a reușit să scape şi să fugă. De durere, turcul a plâns atât de mult, încât din lacrimile lui s-a format acest splendid lac.

Zona este foarte vizitată mai ales la sfârșit de săptămână, iar turiștii vin aici pentru liniște dar și pentru frumusețea ireală a locurilor. Scurta incursiune video pe care o găsiți pe pagina de Facebook a site-ului nostru, atașată acestei prezentări, sperăm că vă va convinge să alegeți locurile ca o destinație de week-end, mai ales că în satele din apropiere, cum ar fi Sasca Montană, găsiți și câteva pensiuni, în caz că vreți să rămâneți peste noapte. În aceeași zonă se află și Mănăstirea Nera, una dintre cele mai mari din această parte de țară, unde trăiesc mai bine de 100 de măicuțe despre care se spune că viețuiesc după rânduiala Muntelui Athos și unde mai găsiți și o bogată farmacie naturală cu ajutorul căreia puteți trata o mulțime de afecțiuni.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top