miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

DIICOT: PREJUDICIUL CREAT DE GRUPAREA INFRACŢIONALĂ ÎN CARE ESTE IMPLICAT ŞI PRIMARUL PRUNIŞORULUI ESTE DE 6 MILIOANE DE LEI

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –  Biroul  Teritorial Mehedinţi împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi Timişoara şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi au desfăşurat în data de marţi  22 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Mehedinţi, Timiş şi Gorj, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

casa 1

   În cauză există suspiciunea rezonabilă că liderii grupării au identificat agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în documentele contabile a unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin firmele controlate de către ei prin interpuşi au emis facturi aferente operaţiunilor fictive derulate cu societăţile comerciale respective.

Grupul infracţional organizat a furnizat  facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 3 – 10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor este achitată în principal prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente, dar și cu chitanțe de plată în numerar.

Ulterior, după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute.

  Astfel, în cursul anilor 2009 – 2013, firmele controlate de liderii grupării au  efectuat livrări nereale de  mărfuri către  mai multe firme, care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie  care a condus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de peste  6.000.000 de lei, constând în T.V.A. şi impozit pe profit deduse în mod nelegal, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Astfel, în perioada  2009  – 2013, în scopul îngreunării cercetărilor fiscale și penale, beneficiarii facturilor ce nu reflectă operațiuni economice reale au înregistrat în evidențele contabile facturi emise și de alte societăți, înființate de membrii grupului infracțional organizat pe numele lor sau al unor persoane interpuse.

Au fost identificate astfel, ca fiind folosite în activitatea infracțională, mai multe societăți cu comportament de tip ,,fantomă” în numele cărora au fost emise facturi ce nu reflectă operațiuni economice reale.

Reprezentanţii legali şi persoanele  împuternicite pe conturile societăţilor comerciale de unde au fost efectuate retragerile masive de numerar,  în înţelegere cu reprezentanţii legali ai societăţilor comerciale care au avut calitatea de ordonator pentru tranzacţiile financiare respective, au disimulat adevărata natură a circulaţiei acestor fonduri, cunoscând că banii provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

La sediul  D.I.I.C.O.T – B.T Mehedinţi vor fi aduse în vederea audierii 22 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top