miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

DOI CAINI DE LA JANDARMERIA MEHEDINTI IES LA PENSIE

Ben şi Exa sunt de aproape 8 ani în slujba Jandarmeriei Mehedinţi, ceea ce înseamnă că anul acesta din dispoziţia şefilor se vor retrage la pensie. Este vorba de două exemplare superbe de ciobănesc german, care de-a lungul anilor au participat la zeci de misiuni.

Picture 039

Ben, un mascul feroce, a fost antrenat pentru intervenţii şi timp de aproape 8 ani a muncit cot la cot alături de partenerul său, plutonierul major Daniel Dăgădiţă. Nu s-a dat în lături de la nicio misiune, indiferent cât de grea a fost, nu a dezamăgit niciodată.

deschidere

“Este un prieten de încredere, pe care poţi conta oricând. Nu m-a dezamăgit la nici o misiune, oriunde şi-a făcut datoria”, spune plutonierul major Daniel Dăgădiţă. Simpla lui prezenţă dezarmează pe cei care intenţionează să comită o infracţiune şi îi linişteşte pe cei care obişnuiesc să producă scandal la meciurile de fotbal ori la alte adunări publice. În ciuda aliurii sale impunătoare, copiii se topesc însă după el.

Anul acesta, cel mai probabil Ben va ieşi la pensie fiindcă aşa spun normele în vigoare. Şi aceeaşi lege mai spune că jandarmul care l-a avut în grijă poate să-l ia acasă. Aşa se va întâmpla şi cu Ben pentru că plutonierul Daniel Dăgădiţă nu poate să se departă de colegul lui şi să-l lase pe Ben în grija altor oameni. Câinii de serviciu din structurile MAI îşi găsesc uşor un stăpân după retragerea din activitate fiindcă sunt dresaţi, ascultători, buni prieteni şi buni paznici. Aşa că nici pentru Ben nu ar fi greu să-şi găsească un stăpân. Nu va beneficia de pensie, dar va fi tratat cu multă dragoste în familia plutonierului major Dăgădiţă.

Picture 050

Şi Exa se află în slujba Jandarmeriei Mehedinţi şi 7 ani şi jumătate, aşa că şi în cazul ei se pregătesc formalităţile pentru retragerea la pensie. „Domnişoara” cu patru lăbuţe i-a speriat ani la rând pe cei care au îndrăznit să încalce legea.

“Dacă nu ai o relaţie bună cu câinele, acesta nu face nimic. Îl am în grijă din 2009 şi am participat împreună la zeci de misiuni, la meciuri de fotbal şi alte manifestaţii. Antrenamentele au loc în fiecare zi, câte 5 ore”, spune plutonierul Luigi Ceafă. Şi Exa va ajunge în casa jandarmului, unde va fi tratată ca orice alt membru al familiei.

Picture 015

Astăzi, la antrenamentul obişnuit l-am întâlnit şi pe Obet, un alt exemplar din rasa ciobănesc german, care nu ieşea din cuvântul plutonierului ajutant Sorin Păceşilă. Executa ca un adevărat soldat comenzile date de acesta, însă mai arunca din când în când câte o privire către aparatul de fotografiat. Jandarmul îl mângâie părinteşte după fiecare comandă executată bine, dar nu îi permite să se apropie de noi

Picture 035
Obet este un câine de serviciu, în vârstă de 4 ani, specializat în prelucrare urme. Alături de partenerul său a participat la misiunea de căutare a bătrânei dispărute la Iloviţa, dar şi la căutarea copilului de 11 ani dispărut pe raza localităţii mehedinţene Viaşu.

“Este specilizat în prelucrarea urmelor, prinderea, descoperirea infractorilor şi obiecte abandonate de aceştia pe traseul de la locul faptei. Se stabileşte de către şeful echipei de cercetare o posibilă vatră de miros, de acolo (dacă avem şi un obiect e foarte bine) câinele ne conduce pe urma infractorului. Îl am în grijă din 2011, iar pentru mine este ca un membru de familie pentru mult timp îl petrec cu acest câine”, spune plutonierul ajutant Sorin Păceşilă.

Picture 043

În total, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Mehedinţi are şase exemplare de câini din rasa ciobănesc german, specializaţi pe intervenţie, prelucrare urme şi patrulare.

“Prezenţa unui câine alături de un jandarm în misiune reprezintă un factor de descurajare pentru potenţialii contravenienţi. Tocmai de aceea în cursul anului 2014 câinii de serviciu ai Jandarmeriei Mehedinţi au fost folosiţi în 61 de misiuni de asigurare, restabilire ordine, manifestări în general cu public numeros. Sunt ajutoare de nădejde ale colegilor noştri care nu dezamăgesc niciodată”, spune Claudia Mendea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Mehedinţi.

De la Centrul Chinologic Sibiu vor veni la Mehedinţi alte exemplare bine pregătite pentru misiunile specifice acestei arme, care să-i înlocuiască pe Ben şi Exa.

C.M.

 

 

 

 

loading...


2 comentarii

  1. Sper sa nu aduca un caine expert in braconaj piscicol.
    ..

  2. Caini super antrenati, nu latrai de joasa speta.

Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top