marți , 7 decembrie 2021
NEWS ALERT

DOI PORCI VOR FI UCIȘI ÎN COMUNA BREZNIȚA MOTRU. EI AU FOST ADUȘI DIN COMUNA ÎN CARE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ A FOST CONFIRMATĂ, ÎN DOLJ

Autoritățile au decis joi, sacrificarea a doi porci dintr-o gospodărie din localitatea mehedințeană Breznița Motru, după ce s-a stabilit că aceștia fuseseră cumpărați de un bărbat din localitatea Smadovicioara de Secu, județul Dolj, sat care face parte din comuna în care a fost confirmată pesta porcină africană.

45256707_2381458928534921_1674715294691491840_n

Măsura sacrificării animalelor respective a fost luată după ce la 112 s-a primit un apel în care autoritățile au fost informate că suinele fuseseră aduse în urmă cu două seri din satul Smadovicioara de Secu, în comuna Breznița Motru.

Bărbatul le-a declarat autorităților că a cumpărat porcii de la un cumnat al său, aceștia având aproximativ 30-40 kilograme. Deși nu s-a confirmat că animalele ar fi purtătoare ale virusului pestei porcine africane, ele vor fi ucise, iar leșurile îngropate, preventiv.

Decizia a fost luată joi, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, organizată de Prefectura Mehedinți pentru a se stabili măsurile care se impun în contextul în care pesta porcină africană a fost confirmată la un porc dintr-o gospodărie din localitatea Comănicea, comuna Secu, județul Dolj, sat care se află la mai puțin de 20 de kilometri de granița cu județul Mehedinți.

Mesajul transmis de prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea este că populația nu trebuie să intre în panică! În județul Mehedinți s-a institut starea de siguranță și se iau toate măsurile necesare, conform protocolului, pentru a se limita cât se poate ca virusul pestei porcine africane să ajungă pe teritoriul nostru.

La ședința Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor a participat și președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

”Le-am transmis celor prezenți la ședință că de la nivelul Consiliului Județean sprijinim financiar, dacă va fi nevoie cu fondurile necesare achiziționării de materiale dezinfectante, astfel încât, intrările în județ, la granița cu Doljul, să fie asigurate cu filtre dezinfectoare. Deocamdată, pentru zilele următoare, baza materială în acest sens este asigurată de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți și de primării, dar dacă intervenția se va prelungi, vom asigura fondurile necesare.”, a declarat președintele CJ Mehedinți, Aladin Georgescu.

Dezinfectoare au fost  amplasate în satele Smadovița și Corzu din comuna Bâcleș, în satul Valea Marcului, comuna Dumbrava și în localitatea Țânțaru, comuna Butoiești, acestea aflându-se în punctele cele mai apropiate cu județul Dolj, zona comunei Secu, unde a fost confirmat virusul pestei porcine africane.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top