marți , 18 ianuarie 2022
NEWS ALERT

DUNĂREA A DEPĂŞIT COTELE DE INUNDAŢII ÎN ŞAPTE STAŢII

Dunărea are miercuri, la intrarea în ţară, un debit de 13.100 mc/s şi se situează peste cotele de inundaţie la staţiile Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea şi Giurgiu, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi fiind sub avertizare cod portocaliu.

GRUIALa staţia hidrometrică Gruia, cota de inundaţie este depăşită cu patru centimetri, la Calafat cu 82 centimetri, la Bechet cu 84 centimetri, la Corabia cu 53 centimetri, la Turnu Măgurele cu 74 centimetri, la Zimnicea cu 55 centimetri şi la Giurgiu cu cinci centimetri.

Digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat în faza II de apărare (aferentă depăşirii cotei de inundaţie, respectiv codului portocaliu de inundaţii), apa fiind la jumătatea digului, iar în aval de Giurgiu sunt în faza I (aferentă depăşirii cotei de atenţie, respectiv codului galben de inundaţii).

ANAR a precizat că debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, prognozat de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, va fi atins în intervalul 22-24 mai şi va ajunge la o valoare de până la 13.500 mc/s. Pe sectoarele neîndiguite, apele mari ale Dunării pot inunda zonele joase, inundabile, cum sunt terenuri agricole (Ciuperceni) şi zone portuare.

Hidrologii au actualizat, miercuri, de la ora 06.00, avertizarea hidrologică şi au extins codul portocaliu pe sectorul Dunării din aval de Porţile de Fier până la Călăraşi (sector îndiguit aval Gruia), aferent judeţelor Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi.

Începând de vineri, ora 06.00, codul portocaliu pe Dunăre va fi extins şi pentru sectorul din aval de Călăraşi până la Brăila, aferent judeţelor Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea.

De asemenea, Dunărea este sub avertizare cod galben în aval de Brăila (judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi şi Tulcea ) şi în aval de Călăraşi – Brăila (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea).

Avertizarea hidrologică este în vigoare până în 30 mai, la ora 18.00. Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de exploatare al SHEN Porţile de Fier, au precizat hidrologii.

Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de aproape 16.000 mc/s şi au fost evacuaţi, în urma cedării digurilor, peste 16.000 de oameni, nivelurile Dunării din această perioadă vor fi sub acele valori cu cel puţin 0,5 m – 1 m.

Chiar dacă debitele Dunării vor fi cu mult diminuate faţă de anul 2006, din cauza perioadei foarte mari când Dunărea va înregistra debite crescute, există riscul de cedare mecanică a liniilor de apărare (prin sufozie). Mai exact, este prognozat ca tranzitarea viiturii de pe Dunăre să dureze cel puţin o lună de zile, iar presiunea apei asupra digurilor va fi constantă, timp de câteva săptămâni, potrivit ANAR.

Începând din 15 mai, de la emiterea primelor avertizări şi prognoze, ANAR monitorizează debitele din două în două ore, fiind instituită starea de alertă maximă.

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top