miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

DUNĂREA, POLUATĂ DE GUNOAIE, LA ORȘOVA

Dunărea, care ar trebui să ofere turiștilor un peisaj de vis, la Orșova, a ajuns o veritabilă groapă de gunoi. Fluviul este sufocat de resturi menajere, PET-uri, crengi de copaci și chiar leșuri de animale, aduse de apele scurse de pe versanți în ultima perioadă. Toate provin de la localnicii din satele din Caraș- Severin, de pe marginea râului Cerna care aruncă resturile pe marginea apei și nu la pubele cum ar fi normal. Autoritățile sunt neputincioase în fața fenomenului.

gunoaie

În Golful Cerna, la vărsarea râului în fluviul Dunărea, la Orșova, resturile menajere au format chiar perdele pe luciul apei. De aici ajung direct în fluviu.  Au fost aduse chiar bucăți de trunchiuri de copaci care sunt un real pericol pentru juniorii de la Clubul Sportiv Orșova. Ei au făcut vineri, antrenamentele pentru selecția în echipa națională de kaiac-canoe, printre gunoaie. Au fost nevoiți să manevreze bărcile printre resturi și să aibă grijă să nu provoace accidente.

Situația se repetă la fiecare ploaie mai serioasă. Antrenorii spun că sportivii fac chiar diverse boli de piele de la apa poluată cu resturi, pe lângă faptul că riscă să accidentezecu bărcile care costă câteva mii de euro fiecare. Pe lângă faptul că gunoaiele poluează apa, oferă un perisaj dezolant pentru turiști.

Autoritățile care administrează zonele protejate spun că de vină pentru ceea ce se întâmplă pe Dunăre, la Orșova, sunt în primul rând oamenii care aruncă gunoaiele în albia râurilor și nu la gropile de gunoi. S-au încercat campanii de conștientizare sau au fost în zadar. Amenda pentru cei care sunt prinși că aruncă resturi în Dunăre este cuprinsă între 5000 și 10 000 lei, însă nimeni nu a fost sancționat până acum.

De-a lungul timpului, la vărsarea râului Cerna în Dunăre au fost montate baraje de Administrația Apelor Banat, ca să oprească poluarea. Ele s-au rupt însă și toată lumea s-a declarat învinsă de fenomenul gunoaielor. Duse de fluviu, ele se opresc în Barajul de la Porțile de Fier, de unde sunt ridicate periodic de angajații Hidroelectrica.

Oana Buzatu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top