luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

FERMIERII CER CONTINUAREA PROGRAMULUI SUBVENȚII PENTRU TOMATE, ABANDONAT ÎN 2020

Sprijinul considerat de fermieri, cel mai bun ajutor acordată vreodată în legumicultura românească este regretat de producătorii din Mehedinți.

Lovitură pentru cultivatorii de legume, după ce  Ministerul Agriculturii a stopat programul de subvenții pentru cultura de tomate în solarii. În Mehedinți fermierii sunt nemulțumiți de faptul că nu vor mai primi acești bani, care i-au ajutat în ultimii trei ani să-și modernizeze și să-și extindă spațiile de producție și în același timp, să aducă roșii românești la piață, până iarna, târziu, iar în primăvară chiar din luna mai. Dacă subvenția nu se va mai acorda deloc, oamenii spun că roșiile românești vor fi mai puține  pe piață și poate chiar și mai scumpe. Actualii guvernanți ar avea totuși, în pregătire un ajutor de minimis, care ar putea fi extins și la alte legume.

Legumicultori dezamăgiți

Comuna Jiana, prin satul Cioroboreni, este una dintre zonele legumicole cele mai dezvoltate ale Mehedințiului. 31 de proprietari de solarii din acest sat au depus, în 2020, documente pentru a primi cei 3000 de euro acordați de Guvern. La un calcul simplu, înseamnă că în total, ar fi trebuit să încaseze de la stat mai bine de 90.000 de euro, adică aproape jumătate de milion de lei, ceea ce era un sprijin esențial pentru ei. Doar că în 2020, guvernul Orban instalat la finele lui 2019, a decis să aloce o sumă mai mică pentru această subvenție. Așa că legumicultorii au mai încasat puțin peste 2000 de euro, iar  la programul din toamnă s-a renunțat.  Oamenii au pus roșii în solarii, doar că după lovitura din vară, când au mai primit doar 2190 de euro, din toamnă nu au mai văzut niciu leu, Nici roșiile spun că nu au mai avut unde să le vândă, pentru că s-a decis închiderea târgurilor, iar tomatele s-au stricat în solarii, susțin ei.

În Mehedinți, fermierii sunt foarte dezamăgiți de această decizie a a abandona programul care le-a fost de un real ajutor. “Investeam și noi în solarii, în semințe, în lemne. Acum dacă nu se mai dă, poate asta se vrea, să se mănânce de la market, să nu se mai mănânce roșia românească”. Noi vom dispărea. Cât de curând vom dispărea și vom mânca totul de la market. Asta s-a vrut! Și pe la târguri, ne-au închis târgurile, marketurile nu se închid, dar târgurile…” spune un cultivator de legume din satul Cioroboreni. “Era un ajutor! Cu ce să cumperi lemne, cu ce să cumperi rumeguș, aici se consumă lemne și zi și noapte, merge focul în continuu. Dacă roșiile au stat în solarii, le-am aruncat că nu am avut unde să le vindem… târguri închise, la piață nu ai unde să te duci că nu găsești mese să le închiriezi, le iei și le arunci”. “Ne afectează în general pe toți. Toți cei care am beneficiat de măsura asta, de ajutorul de minimis, ne afectează foarte mult. Chiar m-am apucat să fac un solar, cu picurare, cu tot ce era necesar și vroiam să mă duc la capacitatea de 25 de ari, dar nu îl voi mai putea face acum. O decizie proastă”, spune un alt fermier din satul Jiana. “Am luat subvenție de când au apărut, din 2017, cei 3000 de euro. Numai anul trecut au dat 2190 de euro. Au însemnat foarte mult! În primul rând dezvoltarea fermei de familie și era un mare câștig și era și pentru noi și pentru cetățenii care cumpără roșii. Noi ieșeam și din timp, în luna mai, aveam toată vara și erau și spre toamnă, până târziu, pentru că acordau subvenția și toamna. Și încet, încet, o să ne lăsăm, ne profilăm pe altceva”. În total, la Jiana, 45 de legumicultori au depus dosare pentru accesarea subvenției, conform datelor primăriei.

Subvenția, peste 6 milioane aduși legumiculturii din Mehedinți, în patru ani

Programul a adus mai bine de 1,3 milioane de euro în legumicultura din Mehedinți, între 2017 și 2020. Astfel, în anul 2017, 50 de legumicultori au aplicat programul, încasând în total 15.000 de euro. În anul 2018, 64 de fermieri în vară, plus 56 în toamnă au totalizat 120 de cultivatori care au încasat în total 360.000 de euro. Cel mai mare număr de legumicultori au aplicat în 2019, în total 187, adică 88 în seria din vară și 99 în cea de toamnă. Cifra încasată atunci înseamnă o investiție de 561.000 de euro. În primăvara lui 2020, s-au înregistrat cei mai mulți solicitanți, pentru sezonul martie – mai. 111 legumicultori au depus cererea pentru subvenție, dar nu au mai încasat 3000 de euro, ci doar 2190, adică un total de 243.090 de euro. Ar mai fi fost solicitări și pentru toamnă, dar programul a fost stopat. Făcând un calcul simplu, în cei patru ani în care a fost acordată subvenție, vorbim de o infuzie de capital de 1.314.090 de lei în agricultura din Mehedinți, adică peste 6,1 milioane de lei, bani care i-au ajutat pe fermieri să-și mărească spațiile de producție să modernizeze solariile dar și pentru alte investiții necesare.

România, pe locul 15 în lume la importul de tomate

La nivel de țară, circa 40.000 de fermieri români au primit între 2017 și 2020, mai bine de 110 milioane de euro, bani cu care au susținut producțiile de tomate în solarii. Programul a avut efect, iar producția de roșii crescute în spații închise a crescut de la 60.000 de tone, la 100.000 de tone, aproximativ 41 % față de 2016, când sectorul legumicol nu era subvenționat. Și importurile de tomate au scăzut cu 7 la sută, iar exporturile au crescut de aproape patru ori. Cu toate acestea, România este în continuare dependentă de importurile de roșii. Conform unor date ale Comisei Europene, în 2019 eram a cincisprezecea țară din lume, când vine vorba de importul de tomate. Tot atunci am importat peste 86.000 de tone de tomate, iar deficitul comercial era de peste 100 de milioane de dolari, pentru că am exportat doar puțin peste 1000 de tone de roșii. Cele mai multe roșii le importăm din Turcia, Spania, Italia, Germania, dar am ajuns să aducem chiar și din Albania, o țară o o climă aridă, în comparație cu a noastră. Toate aceste date erau valabile în condițiile în care legumicultura avea acest sprijin. Desigur, sunt toate șansele ca abandonarea programului să readucă legumicultura românească la stadiul de dinainte de 2016, iar importurile să crească din nou.

Subvenția ar putea fi totuși acordată și chiar extinsă

Președintele Organizației Interprofesionale pentru produse Agroalimentare, de Legume și Fructe, (OIPA) Aurel Tănase a declarat zilele trecute pentru agrointel.ro, că în urma unor discuții cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros se ia în calcul acordarea în continuare a unei subvenții pentru tomate și extinderea acestora și la castraveți, vinete, varză și ardei, iar regulile vor fi aproximativ aceleași ca și la programul tomata. Specialiștii din agricultura din Mehedinți apreciază că dacă regulile vor rămâne aceleași, legumicultorii vor fi interesați să cultive în continuare, pentru că oricum au deja spațiile în care au investit bani în ultimii ani. Dacă însă regulile vor fi schimbate, iar producătorii obligați să înființeze societăți sau diferite alte forme de organizare, cum sunt întreprinderile individuale, sau sau PFA-urile, interesul pentru aceste programe va scădea.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top