sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

FERMIERII SE PLANG CA TRADERII II FENTEAZA IN FIECARE AN SI LE IAU CEREALELE LA PRETURI MICI

Chiar dacă anul acesta, producția de grâu este mulțumitoare pentru fermierii din Mehedinți, cei care cultivă suprafețe mari de teren se plâng că în momentul în care valorifică munca, au de pierdut, la fel cum se întâmplă în fiecare an, întrucât traderii îl preiau ca și furaj și nu ca grâu de panificație. Problema apare întrucât în Mehedinți nu există laborator autorizat care să analizeze proprietățile cerealelor.

IMAG0877

Fermierii spun că în momentul în care au mers la traderi să achite valoarea input-urilor primite, s-au trezit că aceștia trec grâul la furaj invocând că bobul nu area gluten pentru a fi preluat pentru panificație.

GRAU 4

”Producția e grâu a fost foarte bună și calitativ, spun eu. Probele făcute de mine sunt ok, dar cumpărătorii, în general scot niște calități foarte proaste. Asta este nemulțumirea mea. Spun că nu are gluten, iar probele mele spun că are gluten, numai că nefăcându-le într-un laborator autorizat, nu este validă proba mea. Pierdem, orice leu este important în agricultură că este mult de lucru. Este nevoie de laboratoare autorizate unde să meargă fermierii să facă analiza producției, să avem un cuvânt de spus și să nu mai fie păcăliți.”, a declarat Petre Popescu.

Diferenta de pret intre grâul de panificatie și grâul furajer este de aproximativ 35%. În lipsa unui laborator autorizat care să analizeze producția, traderii preiau boabele în baza analizelor proprii care nu sunt niciodată în favoarea fermierilor. Dacă anul trecut grâul nu a avut greutate hectolitrică, anul acesta nu are gluten. Unii fermieri și-au făcut laboratoare proprii.

IMAG0892

”De multe ori apar conflicte între fermieri și traderi pe parametrii grâului de panificație față de cel de furaj. Noi avem silozuri și o să ne facem și laborator, deocamdată am încropit unul pentru uzul nostru și de obicei, diferențele sunt foarte mari între grâul care pleacă de la noi când îl analizează traderii. Scade  în general masa hectolitrică, scade procentul de gluten, de proteine, în mod ciudat, numai transportându-l. Din această cauză, noi fermierii pierdem la pret. Diferența de preț între grâul de furaj și cel de panificație este de 35%.”, a declarat Nicu Stroescu

Fermierul a mai explicat că anul acesta, prețul pentru grâul panificabil este de 0,69 lei/kg, în timp ce grâul furajer are un preț de 0,58 lei/kg.

La cantități mari, însă, pierderile fermierilor ajung la mii de euro.

Președintele Camerei Agricole, Cornel Stroescu a arătat că situația s-ar putea schimba în contextul în care fermierii ar avea un organism puternic care să le reprezinte interesele, cum ar fi Camera Agricolă, înființată însă în doar 14 județe din țară.Cu finanțarea de care are nevoie, Camera poate înființa laboratoare autorizate pentru analiza cerealelor sau altor produse provenite din agricultură.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top