miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

FOSTA ȘEFĂ A FINANȚELOR PUBLICE MEHEDINȚI, CERCETATĂ PENTRU EVAZIUNE FISCALĂ, DETAȘATĂ LA BIROUL VAMAL ALBA

Fostul director al Direcţiei Finanţe Mehedinţi, Violeta Crăciun, învinuită într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste două milioane de euro a fost detașată la Direcția Regională a Finanțelor Publice Brașov, urmând să ocupe funcția de șef al Biroului Vamal Alba.

violetaLuni dimineața, la Administrația Județeană a Finanțelor Publice  (AJFP) Mehedinți a ajuns ordinul numărul 514/21.03.2014 al președintelui ANAF care precizează că fostul director al instituției, Violeta Crăciun care ocupă în prezent funcția de șef Administrație adjunct – Colectare Contribuabili Mijlocii în cadrul AJFP Mehedinți este detașată pe o perioadă de maximum șase luni la Direcția Regională a Finanțelor Publice Brașov.

Potrivit documentului, Violeta Crăciun urmează să ocupe funcția publică de conducere vacantă de șef al Biroului Vamal la Biroul Vamal de interior Alba.

Surse din interiorul AJFP Mehedinți au arătat pentru mhalert.ro că detașarea a venit urmare a dosarului de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2,2 milioane de euro în care este cercetată Violeta Crăciun, împreună cu mai mulți oameni de afaceri din Mehedinți, prin funcția pe care o deține în prezent la AJFP Mehedinți, aceasta putând influența ancheta.

În anul 2013, Violeta Crăciun care deținea atunci funcția de director al Finanțelor Publice Mehedinți a fost ridicată de la domiciliul său din Drobeta Turnu Severin, pentru audieri în urma unor percheziții desfășurate de DIICOT în data de 5 iunie într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2,2 milioane de euro, împreună cu fostul șef de la Garda Financiară Mehedinți și mai mulți oameni de afaceri ale căror firme au derulat contracte cu administrații locale din Mehedinți.

Între cele 21 persoane ridicate în iunie 2013 pentru audieri și duse la sediul DIICOT Craiova se afla și fostul director al Direcţiei de Drumuri Naţionale Mehedinţi, Sorinel Duducea a cărui firmă de construcţii, “Via Vita Construcţii”, a derulat în ultimii ani contracte cu mai multe administraţii locale din Mehedinţi, pentru asfaltarea drumurilor, dar și soția acestuia, Manuela Duducea, care este asociată în firma de construcții “Via Vita”.

Totodată, în aceeași zi au fost duși la audieri mai mulți romi din Strehaia despre care existau suspiciuni că au emis facturi fictive către societatea Via Vita, pentru diverse servicii şi mărfuri, fără a plăti TVA şi impozit pe profit.

DIICOT a arătat în data de 5 iunie 2013, într-un comunicat de presă că membrii gruparii au obţinut beneficii financiare substantiale, utilizand mai multe societăţi comerciale,  controlate direct sau prin persoane interpuse, prin  înregistrarea în evidentele contabile a unor  facturi fiscale aferente  unor operaţiuni comerciale fictive, în cuantum de peste 29.000.000 lei, pentru care au dedus in mod ilegal  TVA si au diminuat impozitul pe profit.

“Activitatea infractionala a fost  sprijinita de catre un comisar şef din cadrul Gărzii Financiare Mehedinţi si un director executiv in cadrul  DGFP Mehedinţi. Prejudiciul  cauzat prin eludarea platii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat depaseste suma de 2.200.000 de Euro.”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Acuzațiile ause de DIICOT membrilor grupării se referă la infracţiuni de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire  a unui astfel de grup,  evaziune fiscala  şi spălare de bani.

Violeta Crăciun, fostul șef al Gărzii Financiare Mehedinți, Gheorghe Huza şi omul de afaceri Sorin Duducea au calitatea de învinuiţi în acest dosar.

Dosarul nu a fost încă trimis în judecată.

Contactat luni, actualul șef al Administrației Județene a Finanțelor Publice Mehedinți, Cosmin Durac a confirmat detașarea Violetei Crăciun, adăugând totodată că în ultima perioadă s-a vorbit despre o posibilă detașare a sa, făcându-se presiuni pentru a renunța la funcția de șef al AJFP Mehedinți.

“S-a  tot  vorbit  in  ultima  perioada  de  o  posibila   detasare  a  mea  in  alt  judet  si  aducerea  altcuiva  la  conducerea  A.J.F.P.  Mehedinti  .  Eu  sunt  in  concediu  dar  nu  am  cunostinta  de  asa  ceva ,  dealtfel  nici  nu  cred  intr-un  astfel  de  scenariu .  De  ce  ar  incerca  cineva  sa  ma  detaseze  la  cateva  zile  de  la  descinderile  de  la  Strehaia  ?  Mai  degraba  cred  ca  este  vorba  de  o  detasare  pentru  sefa  adjuncta  contribuabili  mijlocii  ridicata  anul  trecut  de  DIICOT  care  întra-adevar trebuia  mutata  conform  legii  . In  perioada  urmatoare  voi  explica  pe  larg  de  ce  am  fost  atacat  in  presa  locala  de  personaje  frustrate  ,  care  nu  au  inteles  nici  acum  care  este  rolul  lor  in  societate .  “ a declarat Cosmin Durac .

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top