miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

VIDEO FOTO REPORTAJ: O LACRIMĂ ÎN FURIA NATURII

Apele revărsate ale Dunării au crescut în ultimele 24 de ore cu aproape un kilometru în Mehedinţi, acoperind sute de hectare de culturi agricole în localităţile Gârla Mare şi Salcia. Aici oamenii privesc neputincioşi în faţa furiei naturii cum munca lor şi investiţia în pământul care le dă identitatea este acoperită de apele învolburate ale Dunării şi singurul lucru care le rămâne de făcut este să verse încă o lacrimă în marea care se dezlănţuie peste câmpuri. Am găsit sâmbătă, la Gârla Mare, câţiva gospodari care păzeau culturile la fel ca pe copilul fără ajutor. Deşi ploua torenţial, cu greu se despărţeau de proprietăţile inundate, chiar dacă nu puteau face nimic să-şi salveze munca.

_DSC0866

La Gârla Mare, fluviul s-a revărsat câteva sute de metri de la albia Dunării şi a acoperit sute de hectare de păşuni şi culturi de lucernă şi grâu. Proprietarii terenurilor reuşiseră să cosească lucerna, dar au lăsat-o la uscat, pe teren, iar sâmbătă dimineaţa au găsit-o plutind pe apele revărsate. La fel şi sutele de hectare cultivate cu grâu, iar fermierii privesc cu deznădejde la munca lor.

_DSC0848„Ce putem să mai facem, aici rămâne, dacă ne inundă?! A venit Dunărea, era la 6,7 metri de mal şi a cum a dat peste diguri. A inundat cât se vede, până în partea cealaltă. Asta e, nu avem ce face!”, a spus un bărbat.

La câţiva metri distanţă, 200 de hectare de rapiţă fuseseră deja distruse de o furtună cu o zi înainte. Plantele culcate la pământ de vijelie putreziseră deja în apă

_DSC0899„Aici a putrezit, e compromisă 70,80%. Sunt 200  de hectare de rapiţă. Speram să avem o producţie la 3,4 tone. Acum, dacă o să mai avem 500 de tone la hectar. Din cauza vijeliilor şi a ploilor. În ultima săptămână au fost peste 100 de litri pe metrul pătrat.”, a declarat Cornel Stroescu.

_DSC0917Dincolo de sumele importante de bani investite, stă munca şi încrederea oamenilor că singura şansă a României stă în agricultură. Este probabil şi motivul pentru care după ce au depăşit un an 2013 secetos, au mers mai departe cu speranţa unui 2014 mai generos şi acum stau cu nădejdea că la anul Dunărea nu se va mai revărsa.

La Salcia, alte 500 de hectare de floarea soarelui şi porumb, în care proprietarii au investit peste 200 000 de euro sunt ameninţate de ape. Când au văzut că fluviul se revarsă peste pădurea din apropierea malului, au pus tone de nisip în saci să ferească pământul de furia apei. Sâmbătă au privit cum şi munca aceasta a fost în zadar, pentru că natura a fost şi de data asta mai puternică.

_DSC0888„Am pus vreo 40 de saci de o tona cu nisip şi a depăşit apa, într-o oră nu se mai vede nimic. Aici este o fermă cu animale şi deja le-au luat de aici pentru că uita-ţi cum este, pomii sunt sub apă. E risc sa ajungă în culturi. Avem 500 de hectare de floarea soarelui şi porumb.”, a spus Petre Popescu, administratorul unei ferme din Salcia.

_DSC0834Şi drumurile de acces au fost distruse în zonă, după ce digurile au fost lovite de apele Dunării.

„A crescut de azi dimineaţă, un metru şi jumătate, doi. Ieri se circula pe acolo, este drum, acum… numai… cu barca, poate!”, a spus un bărbat care se întorcea de la proprietarea de pe malul Dunării.

_DSC0838

Şi Dunărea nu se opreşte aici. Sâmbătă debitul la intrarea în ţară era de 11 700 mc/s, iar hidrologii estimează că în zilele următoare va ajunge la 13 500mc/s.

De la sârbi vine viitura, spun hidrologii, după ce au observat că afluenţii Dunării, râurile Sava şi Morava au debite mult mai mari decât fluviul. În ultima avertizare de cod portocaliu arătau că momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de  exploatare al S.H.E.N. Porţile de Fier. Barajul deversează. Cu siguranţă, însă, “băieţii deştepţi” din România ştiu să profite de furia naturii şi au de câştigat şi din viiturile de pe Dunăre. Asta în timp ce revărsarea apelor în aval, distruge munca agricultorilor

_DSC0926Dar nu-i aşa?!România are încă oameni puternici, care luptă cu nedreptăţile unui sistem corupt, care merg până în pânzele albe să caute dreptatea lor şi a celor din jur şi cu siguranţă nu se dau bătuţi nici în calea apelor.Varsă o lacrimă în Dunăre şi merg mai departe.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top