vineri , 30 iulie 2021
NEWS ALERT

GATA CU NUNŢILE SÂMBĂTA! PETRECĂREŢII SUNT PREA OBOSIŢI SĂ MEARGĂ DUMINICA LA SFÂNTA LITURGHIE!

Patriarhia Ortodoxa Romana ar dori sa impună credicioşilor o orânduiala religioasă din vechime, potrivit căreia, cununiile religioase să se oficieze pentru crestinii ortodocsi doar în zilele de duminică. Publicaţia Vremea Nouă arată că măsura ar provoca pagube restaurantelor dar şi lăutarilor dar i-ar aduce pe credincioşi mai aproape de Biserică.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Patriarhia Ortodoxa Romana vrea sa revina la vechile oranduiri bisericesti, care interzic anumite slujbe cu o zi inaintea Praznicelor Imparatesti. in vechime, casatoria se savarsea dupa Liturghia de duminica (conform Vechiului si Noului Testament, Sfanta Litrughie este Praznic Imparatesc). La cununia religioasa participa in trecut intreaga comunitate. Astazi, cununiile sunt savarsite de regula sambata. Practica din prezent este necanonica, pentru ca petrecerile tin pana duminica dimineata, lucru care nu mai face posibila participarea credinciosilor la Sfanta Liturghie de duminica.”, arată Vremea Nouă.

Publicaţia îl citează pe preotul Vasile Laiu, paroh al Bisericii “Sf. Ilie” din Barlad si protopop de Barlad, care susţine că oficierea slujbelor în ziua de duminică este o orânduială de peste 2000 de ani:

“Este o oranduiala canonica a bisericii prin care se prevede ca slujbele religioase de cununie sa se faca numai dupa oficierea Sfintei Liturghii. Biserica trebuie sa-si intre in drepturi. Asa cum o lege trebuie respectata in stat, asa trebuie respectata si legea bisericeasca, care nu este de un an – doi, ci este de 2000 de ani. Taina cununiei, asa cum o cere Biserica, trebuie facuta din credinta. Daca unii o fac pentru fala si dar, asta este treaba lor. Aceasta obisnuinta de a se face taina cununiei sambata este o oranduiala oarecum impusa de vremurile comuniste, care s-a perpetuat si in zilele noastre.”, susţine slujitorul Domnului.

Totodată, Protopopul Laiu a tinut sa mai precizeze ca taina cununiei se poate oficia in orice zi, in orice perioada a anului, numai sa nu fie urmata de petrecere: “Este normal sa nu se mai oficieze cununia sambata din considerentul ca dupa slujba religioasa urmeaza o petrecere. Sambata seara oamenii merg la petrecere, care se prelungeste si duminica. Lumea normala, care pretinde ca este crestina, ar trebui sa fie prezenta duminica la biserica. Din cauza acestor petreceri, de oboseala sau din alte motive, nu mai pot participa la slujba de duminica.”, a mai mentionat protopopul Vasile Laiu. (O.M.)

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top