miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

GUNOAIELE PUN ÎN PERICOL SIGURANŢA BARAJULUI DE LA PORŢILE DE FIER

Apa furnizată de către Administraţia Naţională “Apele Române” pune în pericol siguranţa Sistemului Energetic Naţional. Hidrocentrala Porţile de Fier I, care produce 48% din energia electrică furnizată de Hidroelectrica SA şi cca. 65% din servicile tehnologice de sistem, s-a confruntat cu probleme de o gravitate deosebită din cauza pătrunderii în turbine a diferitelor corpuri plutitoare aduse de Dunăre.

gunoaieÎn luna aprilie 2014, prin grătarele hidroagregatului nr. 1 de la Hidrocentrala Porţile de Fier I a pătruns o anvelopă uzată care a blocat funcţionarea turbinei hidraulice. Efortul depus de Hidroelectrica pentru remedierea avariei a însemnat peste 48 ore de muncă continuă, pierderi de energie şi implicit de venituri. O lună mai târziu, în data de 15.06.2014, prin grătarele de la hidroagregatul nr. 6 a pătruns un buştean care a distrus barele grătarului  blocând palele aparatului director cu consecinţa indisponibilizării  hidroagregatului pentru 30 de ore.  Potrivit Legii Apelor nr. 107/1996, producătorul de energie intră în categoria utilizatorilor care pot fi afectaţi de calitatea apei: „schimbările caracteristicilor hidromorfologice ale acestui corp de apă, ar putea avea efecte negative importante asupra mediului în general (…) şi activităţii pentru care este stocată apa, cum sunt alimentarea cu apă, producerea de energie sau irigaţiile”.

„Cu toate acestea, lacurile de acumulare administrate de Hidroelectrica SA sunt invadate de resturi din gospodăriile populaţiei, deşeuri de la exploatările forestiere, buşteni, PET-uri, anvelope uzate, animale care sunt colectate în perioada de viitură( martie-iunie) din zonele amonte şi sunt aduse de afluenţi în zona camerelor de încărcare şi a prizelor de apă ale hidrocentralelor pe care, în cel mai bun caz, le înfundă”, se arată într-un comunicat de presă al Hidroelectrica.

80 milioane de euro către Hidroelectrica

Pentru a evita înfundările de grătare la prize şi la camerele de încărcare, Hidroelectrica SA alocă milioane de euro în fiecare an pentru achiziţia şi exploatarea maşinilor şi graifarelor de curăţat grătare şi pentru igienizarea frontului de retenţie (colectarea şi transportul plutitorilor de la suprafaţa apei).

Hidroelectrica mai plăteşte şi peste 80 milioane de euro anual către Administraţia Naţională „Apele Române”, sumă care reprezintă contravaloarea apei uzinate în fiecare hidrocentrală, apa, care aşa cum rezultă din cele de mai sus, ar trebui să fie livrata la nivelul calitativ prevăzut de Lege, fără copaci, PET-uri, anvelope şi alţi plutitori.

Administraţia Naţională „Apele Române” şi  Garda Naţională de Mediu trebuie să îşi exercite prerogativele legale, pentru a determina adevăraţii poluatori (conform principiului “poluatorul plăteşte”), să se conformeze legislaţiei de mediu în vigoare şi să-i oblige, să limiteze sau dupa caz, sa repare efectele poluării produse.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top