miercuri , 27 octombrie 2021
NEWS ALERT

Harduri şi documente ridicate de DNA în urma percheziţiei de la sediul APIA Mehedinţi

În urma percheziţiilor care au avut loc joi, la sediul APIA Mehedinţi, într-un dosar ce vizează încasări ilegale de subvenţii atât pe suprafeţe importante de teren cât şi pe mii de animale care nu ar exista în realitate, procurorii DNA au ridicat mai multe harduri şi cutii cu documente.

apia1

Percheziţiile la sediul APIA Mehedinţi au durat peste 12 ore, timp în care procurorii au verificat calculatoarele şi actele din şase birouri ale instituţii, parte dintre acestea fiind ridicate de anchetatori. Potrivit directorului APIA Mehedinţi, Loredana Gherasimescu, procurorii nu au avut mandate pentru niciun funcţionar al instituţiei, ci doar pentru verificarea documentelor şi calculatoarelor din birouri

loredana gherasimescu„În această dimineaţă am fost sunată de anchetatori să mă prezint la instituţie în calitate de reprezentant legal al instituţiei, ne-a fost prezentat mandatul de percheziţie. Acest control vizează doar percheziţie pe documente şi pe hardurile calculatoarelor. Au fost ridicate documente din şase birouri ale instituţiei. Ştiu că există un dosar penal în cercetare, mai multe detalii nu ştiu, de la Agenţie (n.r. APIA) s-au ridicat doar documente. Scopul acestor percheziţii este alocarea de fonduri presupuse a nu îndeplini condiţiile de eligibilitate atât în sectorul zootehnic, cât şi pe suprafaţă. Un lucru este cert, eu nu am nicio implicare, am fost chemată doar în calitate de reprezentant legal.”, a declarat directorul APIA Mehedinţi, Loredana Gherasimescu, la finalul percheziţiilor.

Dosarul de fraude privind fonduri europene este instumentat de procurorii Secţiei de combaterea a infracţiunilor conexe celor de corupţie, în cursul zilei de joi desfăşurând un număr de 17 percheziţii atât în Mehedinţi cât şi în Hunedoara.

Simultan cu percheziţia de la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură din Drobeta Turnu Severin, anchetatorii au descins şi la Primăria oraşului Baia de Aramă, Primăria Obîrşia Cloşani, dar şi la locuinţele unor medici veterinari şi oameni de afaceri din Mehedinţi.

Totodată, anchetatorii au făcut o percheziţie şi la domiciliul primarului oraşului Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu, dar conform unor surse judiciare, edilul nu ar fi fost găsit acasă.

Aceleaşi surse au arătat că Rafael Dunărinţu şi familia acestuia ar fi declarat la APIA că deţin aproximativ 2.000 de animale pentru care ar fi încasat sume importante de bani constând în subvenţii, anchetatorii având informaţii că aceste animale nu există în teren în acelaşi număr ca şi în acte.

Totodată, percheziţia de la Primăria condusă de Dunărinţu a vizat o suprafaţă importantă de teren situată într-o zonă defavorizată din apropierea oraşului, pentru care timp de trei ani, Primăria Baia de Aramă ar fi încasat subvenţia de la APIA. În ultimul an, însă, pentru aceeaşi suprafaţă, subvenţia a intrat în contul Primăriei Obârşia Cloşani, aflată în imediata apropiere, primarul localităţii prezentând acte justificative şi cadastru care arătau că suprafaţa respectivă aparţine comunităţii pe care o conduce.

Procurorii DNA vor să scoată la iveală cum a fost posibil ca Primăria Baia de Aramă să încaseze sumele respective timp de trei ani. Tot în cursul zilei de joi, anchetatorii au descins şi la domiciliul medicului veterinar care a eliberat adeverinţa cu numărul de animale deţinut de familia primarului din Baia de Aramă, dar şi la domiciliile unor oameni de afaceri din judeţul Mehedinţi.

Prejudiciul în acest dosar depăşeşte suma de 500 000 de euro.

Primarul Rafael Dunărinţu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top