vineri , 28 ianuarie 2022
NEWS ALERT

IMAGINI SPLENDIDE PE DUNĂRE, DOI VULTURI CODALBI SALVAȚI DE DOI CAIACIȘTI

Imagini splendide și foarte rare surprinse pe Dunăre, în dreptul localității Gârla Mare din județul nostru. Protagoniștii unei operațiuni, poate unice de salvare, sunt doi caiaciști porniți într-o aventură pe Dunăre, care au salvat de la o moarte probabilă, doi vulturi Codalbi, păsări răpitoare, rare, pentru că sunt pe cale de dispariție. Este vorba de două exemplare foarte frumoase, care, cel mai probabil, pentru că s-au bătut în zbor, au căzut în apă și nu au mai reușit să iasă. Pe imaginile filmate chiar de salvatori se observă cum se apropie de păsări, care urcă, pe rând, pe ambarcațiunile care le-au venit în ajutor. Epuizate, păsările nu ar mai fi reușit, cel mai probabil să ajungă la mal și ceea ce impresionează cu adevărat este reacția în fața pericolului a acestor viețuitoare teribile. Deși, în mod normal, omul este considerat un pericol și nu s-ar fi apropiat sub nicio formă de el, cei doi vulturi înțeleg intenția salvatorilor lor și coboară și revin în mai multe rânduri pe bărcile care le vin în ajutor, până în sfârșit ajung la mal, de unde își iau zborul. Experiența celor doi temerari este cu atât palpitantă cu cât este și periculoasă, pentru că vulturul Codalb este o pasăre puternică și în orice moment ar fi putut fi grav răniți.

Iată, în cele ce urmează, cum povestesc cei doi temerari frumoasa experiență. “Așa am reușit să salvăm 2 de vulturi în ziua de azi la km 836 pe Dunăre. Cum cineva a comentat: ′′ Un pic înfricoșător, dar tare.” Cât de mare este șansa să vezi un vultur să înoate. Cât de mare este șansa de a vedea 2 vulturi în apă? Apropo, folosesc tehnica fluturelui. Dar părea deja de la mare distanță, că au o problemă. Erau blocați împreună. Probabil încă se mai băteau în apă? Trebuie să fim foarte atenți. Sunt prădători cu gheare foarte mari. Dacă ne prind în timpul salvării, am putea avea nevoie și de salvare. Caiacul are zgârieturi adânci. Am încercat mai întâi cu frânghia. Nu chiar de succes. Apoi am încercat să vâslim în fața lor și să-i lăsăm să urce singuri pe punte. Asta a funcționat. Pur și simplu abia așteptau să ajungă la mal, voiau să zboare prea devreme. Erau prea uzi. Dar până la sfârșit, toți au fost în siguranță pe mal”.

Conform Wikipedia, Codalbul (Haliaeetus albicilla) este o pasăre răpitoare de zi, protejată, din ordinul  falconiformelor , familia Accipitridae. În România este pe cale de dispariție, fiind răspândită doar în regiunea Dunării și în Delta Dunării. Este de talie mare, 80–100 cm, de mărimea unui curcan, cu corpul cafeniu, coada albă, ciocul galben puternic, lung, drept, încovoiat spre vârf și picioare galbene, la fel ca și degetele; unghii negre, mult curbate. Se hrănește cu pești, broaște, șerpi, rațe, iepuri, popândăi, hoituri. Cuibărește în arbori din vecinătatea apelor.

Puteți vedea, accesând link-ul de mai jos, filmulețul de puțin peste trei minute cu operațiunea de salvare.

https://www.facebook.com/EnduranceMissionsByKayakcrazyric/videos/4124909047603500

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top