luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

IMPACT ECONOMIC DRAMATIC: DOAR VESTEA ELIMINĂRII VOUCHERELOR DE VACANȚĂ A PRĂBUȘIT VÂNZĂRILE DE VACANȚE

Un studiu făcut de specialiști ai Academiei de Studii Economice, dat publicității de jurnaliștii de la Republica.ro arată că “Un leu investit în voucherele de vacanță generează 0,51 lei la PIB-ul României”. Guvernanții avansează idea în discuțiile pe Legea Bugetului pentru anul acesta, să elimine voucherele de vacanță, o formă de ajutor indirect din partea statului pentru societățile care activează în turism, cele mai lovite de această criză sanitară. Reprezentanții celor care activează în turism și mai ales în turismul balnear, cel mai afectat din cauza restricțiilor, critică această decizie, voucherele fiind considerate cea mai bună măsură de sprijin a turismului românesc, în ultimii ani, turism în care capitalul este majoritar autohton.

“Nici nu vrem să luăm în calcul o astfel de măsură luată de guvernanți, pentru că ne afectează, fără doar și poate. Nu doar pe noi, ci toți hotelierii din România, pentru că programul acesta cu vouchere de vacanță a fot un suflu nou ce s-a acordat turismului din România. Trebuie ca acest program să continue. Este singurul aspect pozitiv care s-a făcut pentru turismul intern în ultimii ani”, a declarat Cătălina Iovan, manager al unui hotel din Băile Herculane

De neînțeles este decizia și pentru Laura Pătru, reprezentanta unui lanț hotelier cu sediul în județul Dolj, care are resorturi în Craiova, Brașov, Băile Herculane, iar din vara viitoare va deschide o locație și pe Litoral.

“Voucherele de vacanță au fost un proiect de succes pentru turismul din România și, cu siguranță, noi ne bazam în continuare pe acest proiect, cu atât mai mult cu cât, majoritatea țărilor din Europa, nu numai că acordă în continuare aceste vouchere, dar au și plusat în acest sens. Iată că la noi, din nefericire, s-au tăiat, este o măsură pe care nu o înțelegem și care, cu siguranță se va resimți destul de puternic, într-o industrie deja afectată”,

Și administratorul a două locații, un hotel de cinci stele și o pensiune din Băile Herculane crede că decizia este greșită. Foarte afectat de Pandemie, sectorul turistic nu a primit niciun alt ajutor din partea Guvernului, cu excepția plății a 75 % din salariul angajaților în starea de urgență. Apoi, deși mai mult închis din cauza restricțiilor sectorul balnear a supraviețuit cum a putut. Ionuț Guran spune că și granturile atât de mult trâmbițate sunt praf în ochii administratorilor de firme, pentru că vor putea fi accesate doar de societăți care nici nu aveau nevoie de acest ajutor, iar cei mici vor sucomba.

Pentru turismul românesc este într-adevăr o problemă, pentru că a fost un ajutor care s-a dat în ultimii ani, de fapt a fost un ajutor dat capitalului românesc. Cred că mai avem trei săptămâni și facem un an de când suferim, noi nu am putut beneficia în acest an, în afară de perioada de stare de urgență, decât de șomaj tehnic, în rest niciun ajutor nu ni l-a dat statul, ne-au aruncat praf în ochi cu niște granturi, care de fapt se pare că sunt o poveste și beneficiarii vor fi tot diferite firme mari care poate nu aveau nevoie de acești bani, iar noi, cei care am suferit și am tras tot greul anul trecut și am încercat să avem porțile deschise cu tot felul de măsuri pentru clienți, ca turistul să poată să se bucure de tratamentele balneare pe care le oferim, ne-am chinuit și încă supraviețuim. Aceste vouchere au fost un ajutor pentru beneficiari, dar ajutorul mai mare a fost dat economiei și unei ramuri care este cea mai chinuită, în această perioadă” .

Cel mai vehement este președintele Organizației Patronale a Turismului Balnera din România. Nicu Rădulescu spune că decizia guvernaților este chiar de neînțeles, într-o situație în care turismul balnear românesc moare încet, dar sigur.

“Este o decizie greșită, care ne va afecta foarte, foarte mult, aproape situația este de dezastru, întrucât suntem singura industrie turistică din țară care nu funcționăm din luna martie a anului trecut. Chiar dacă am mai deschis noi un pic prin luna septembrie a anului 2020, parte din bazele de tratament care făceau obiectul nostru de activitate cel mai important, adică piscinele terapeutice închise, zona de termohidroterapie, deci terapia cu apă rece, cu apă caldă au fost închise și suntem singura țară din Europa care, practic, nu ne-am deschis piscinele terapeutice. Deci noi  și dacă am fi vrut să funcționăm nu putem, pentru că Guvernul ne-a interzis prin ordin al ministrului Sănătății și cu toate că am făcut demersuri foarte mari, nu s-au deschis piscinele din motive probabil de precauție, cu toate că noi, și asta este o chestiune clară, am făcut de anul trecut, din luna martie, norme specifice pentru lupta împotriva Covid 19. Le folosesc și colegii noștri bulgari, le folosesc și ungurii, doar noi nu le putem folosi pentru că suntem închiși și noi am reușit practic această antiperformanță de a ridica cheltuielile cu 30 % pentru a putea să fim mai siguri că nu avem probleme în stațiunile balneare, cu material și cu tot ce ne-a trebui împotriva Covid 19 și ne-am diminuat veniturile cu 70 la sută. Deci noi suntem, efectiv, în pragul colapsului, pentru că nu am fost lăsați să lucrăm deși, în mod normal, nu am avut nicio problemă. Țări precum Croația, Bulgaria sau Ungaria au dat pentru cei care s-au îmbolnăvit de Covid 19, sau cei care vor să-și crească imunitatea, le-a dat statul vouchere de sănătate în valoare 100 – 150 de euro, ca să meargă în stațiunile balneare. Deci este de neimaginat câtă lipsă de interes are statul, este de neimaginat ce se întâmplă la noi, pentru că atât de mult se discută și atât de mult se comentează încât noi, în stațiunile balneare nu facem altceva decât să prelungim suferința acesta și să murim încet și sigur”, a declarat Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronatelor din Turismul Balnear din România.

Publicația centrală, Republica.ro mai scrie că, după anunțarea deciziei de a elimina voucherele, vestea s-a resimțit imediat în numărul rezervărilor pentru litoralul românesc, rezervări care au scăzut brusc. Jurnaliștii de la publicația online îl citează pe managerul companiei Liroralulromânesc.ro, care susține că  „a observat în timp real efectele acestui anunț”. În 2019, ponderea rezervărilor cu vouchere de vacanță era de 26% din totalul vacanțelor. “În 2020, a crescut la 35%. Impactul poate ajunge la 50% pentru că, de fapt, o parte dintre rezervări erau achitate cu vouchere, dar si cu bani. Prin urmare, dacă scăderea încasărilor din vouchere este de 35%, scăderea totală a rezervărilor este de aproximativ 50%”, susține Ionuț Nedea”, citat de Republica.ro.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top