marți , 7 decembrie 2021
NEWS ALERT

ÎN PRAG DE CAMPANIE ELECTORALĂ, CĂLDURA ORAȘULUI, ÎNTRE PROMISIUNI ȘI SOLUȚII ÎNTÂRZIATE

 Căldura a 34.000 de locuinţe, zeci de şcoli, instituţii publice şi spitale din Drobeta-Turnu-Severin este incertă pentru iarna viitoare! Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, lichidatorul judiciar al RAAN şi autorităţile locale au discutat astăzi, în cadrul unei întâlniri la Drobeta-Turnu-Severin care are fi soluţiile rezolvării acestei probleme cu un impact social major. Şi cum firma care s-a angajat să furnizeze agent termic oraşului iarna aceasta nu va termina noua centrală, singura spernaţă rămâne tot Termocentrala de la Halânga. Adică un colos falimentar, fără autorizaţie de mediu şi cu grave probleme tehnice.RAAN a intrat în faliment începând cu data de 14 iunie 2016, iar din data de 15 aprilie 2016 a pierdut definitiv, printr-o hotărâre judecătorească, autorizația de mediu.

ran 4
La întâlnirea desfăşurată în sediul RAAN, lichidatorul judiciar, Remus Borza s-a arătat dispus ca termocetrala să furnizeze căldură oraşului şi iarna care vine. Doar că problema nu este una foarte simplă. Termo are probleme tehnice şi nevoie de bani pentru reparaţii. În plus, nu mai are autorizaţie de mediu, iar în acest sens e nevoie de o derogare de la Comisia Europeană şi o implicare a Guvernului. Termocentrala intrată în faliment nu mai poate desfăşura activităţi economice. În acest sens, însă, secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei, Corina Popescu a dat asigurări că din partea Executivului, orașul are sprijin în rezolvarea acestei probleme.

„Eu cred că municipiul Drobeta Turnu Severin are nevoie de o soluție definitivă, corectă și mi-aș dori-o să se întâmple la timp și Alfa Ground să-și îndeplinească contractul pe care l-a încheiat cu Primăria ca să nu se ajungă ca și anul trecut, să se identifice o soluție legală de a prelungi această situație tranzitorie către soluția finală. Eu cred că lucrurile trebuie gândite și făcute corect de la început, situația nu se poate rezolva decât dacă există onestitate din toate părțile. Nu putem să ne jucăm cu lucruri de genul acesta, cu asigurarea agentului termic în orașul Drobeta Turnu Severin și sper că vom identifica soluțiile. Există deschidere să se rezolve această problemă”, a declarat doamna Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

raan5
raan6
Deşi situaiţa Romag Termo este foarte complicată, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, spune că termocentrala este singura care poate furniza energie. În plus, și Remus Borza, lichidatorul RAAN susține că instalațiile de la Termo pot fi repornite, dezmințind astfel, zvonurile apărute în oraș, potrivit cărora, cazanul care ar urma să furnizeze căldură ar fi în paragină.
Astfel, cel mai probabil, iarna următoare, Primăria Drobeta Turnu Severin, RAAN și firma AlphaGround care se ocupă de construirea noii centrale se vor asocia, urmând ca și Guvernul să asigure sursa de finanțare, la fel ca și iarna trecută.

“Continui să cred că firma respectivă nu are capacitatea financiară de a derula această investiție. Dânșii așteaptă un contract de împrumut, un contract de finanțare și nu spun la ora actuală, cu certitudine, dacă semnează sau nu cu banca. Nu știu dacă vor primi bani să desfășoare în continuare activitatea, ca să respecte  graficul de execuție. În ceea ce privește instituția pe care o reprezint, susțin că din punct de vedere tehnic nu se poate realiza, chiar dacă ar avea resursele financiare asigurate imediat. Consider că oportună ar fi găsirea unei soluții în care să fie inclus Romag Termo, care ar fi capabilă să răspundă nevoii severinenilor, instituțiilor și agențiilor economici din orașul noastru. Vreau să vă spun că aveți din partea noastră, a Instituției Prefectului, a miniștrilor de resort, absolut tot sprijinul”, a declarat prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel.

Deşi, iniţial, era avansată data de 5 mai ca termen de furnizare a apei calde şi luna septembrie a acestui an termen pentru furnizarea de căldură, reprezentanţii societăţii care ar fi trebuit să construiască noua termocentrală au declarat abia acum că termenul de finalizare prevăzut în contract este abia vara anului 2017.
Curios sau nu, la întâlnirea de luni, de la sediul central al RAAN au participat și câțiva parlamentari pe care mehedințenii nu i-au văzut din campania trecută pentru alegerile parlamentare, adică de acum patru ani. Pentru că pur și simplu considerăm că nu merită pronunțate numele lor, nu îi vom nominaliza. De înțeles este, pe de altă parte, prezența aspiranților la fotoliile de deputați sau senatori din această toamnă. Unii chiar și-au asumat că severinenii vor avea căldură, prin propria implicare.
raan2
raan1
Oana Buzatu
loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top